Numerus fixus dreigt voor meer opleidingen in Groningen

Groningen, 30-01-2015, toekomstige studenten tijdens de open dag van de RUG in het Academiegebouw. Foto: Corné Sparidaens/Archief DvhN

Groningen is een populaire bestemming voor internationale studenten. De Hanzehogeschool- en Rijksuniversiteit Groningen verwelkomen ieder jaar meer studenten. Barsten de opleidingen uit hun voegen?

Naast de aantrekkingskracht van buitenlandse studenten speelt ook de blijvende populariteit van de RUG onder Nederlandse studenten een rol, stelt woordvoerder Jorien Bakker.

Bij een numerus fixusopleiding mag maar een beperkt aantal studenten aan een studie beginnen. Meestal gebeurt dit door loting.

Studenten moeten al een aantal jaren loten voor geneeskunde, Tandheelkunde en International Relations & International Organizations. Dat aantal kan volgend jaar verdubbelen. Psychologie, dat in het verleden al eens een maximum had, International Business en Kunstmatige Intelligentie krijgen in de toekomst mogelijk ook een toelatingsgrens.

Uiteindelijk valt het mee

Volgens Rieks Bos, Coördinator Internationalisering van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, is het aantal aanmeldingen door internationale studenten gegroeid met iets minder dan 20 procent ten opzichte van vorig jaar. „Maar ik denk dat het uiteindelijk meevalt”, voegt hij daar aan toe, „we zijn blij als een kwart van dat aantal zich uiteindelijk inschrijft.”

Dat Groningen ieder jaar meer internationale studenten trekt heeft meerdere verklaringen. De universiteit staan internationaal hoog aangeschreven. Dit jaar staat ze op plek 59 in de Academic Ranking of World Universities, een top-500 van universiteiten wereldwijd.

Veel ‘internationale’ studies

Bovendien zijn veel studies in Groningen helemaal in het Engels te volgen. 34 van de 65 bacheloropleidingen zijn tegenwoordig volledig Engelstalig. Daarnaast zijn studies als Kunstmatige Intelligentie en Communicatie- en Informatiewetenschappen de laatste jaren internationaal erg populair geworden. Omdat de universiteit deze opleidingen ook in het Engels aanbiedt, komen meer internationale studenten naar Groningen.

Volgens de RUG zitten internationale studenten de Nederlandse studenten niet in de weg bij het kiezen voor een opleiding. „Het zijn de internationaal georiënteerde studies die bij internationale studenten populair zijn”, aldus Bakker.

Aanmeldingen zijn slechte indicatie

De Hanzehogeschool Groningen is nog niet van plan om voor meer studies te gaan loten. Het aantal aanmeldingen is geen goede indicatie van hoeveel studenten datzelfde jaar de studie gaan volgen, vertelt woordvoerster Steffy Praamstra. „Sommige studenten hebben zich voor twee of drie opleidingen aangemeld. Pas wanneer in oktober het aantal inschrijvingen bekend is krijgen we een goed beeld van hoe populair opleidingen zijn.”

De hogeschool heeft al een behoorlijk aantal opleidingen waarbij niet iedereen wordt toegelaten. Fysiotherapie, Medisch Beeldvormende Radiotherapeutische Technieken, Mondzorgkunde, Toegepaste Psychologie, en Verpleegkunde hebben dit studiejaar een numerus fixus. „Daarnaast werken we bij de opleiding Sports Studies en bij Academie Minerva en het Prins Claus Conservatorium met een aparte toelatingsprocedure”, zegt Praamstra.

Studenten die een opleiding willen doen waarvoor een numerus fixus geldt, melden zich ook aan voor een tweede en derde keus bachelor. Mochten ze de loting niet halen, dan kunnen ze dat jaar wel beginnen met studeren, zij het bij een andere faculteit of opleiding.

Nieuws

menu