OM: 3 jaar en tbs voor aanrander op scooter

De rechtbank in Groningen. FOTO ARCHIEF DVHN

Een 50-jarige man uit Borger hoorde dinsdagmiddag drie jaar celstraf en tbs met voorwaarden tegen zich eisen wegens twintig aanrandingen van jonge vrouwen.

In de eerste maanden van 2015 sloeg hij tenminste dertien keer toe in de regio Emmen en Odoorn. In 2013 zou hij zeker zeven vrouwen hebben aangerand in Friesland, in de regio Franeker. Hij werd in juni vorig jaar aangehouden.

Volgens het Openbaar Ministerie lijdt de verdachte aan ziekelijke stoornissen en is een behandeling noodzakelijk. Na behandeling, die jaren kan gaan duren, moet hij begeleid worden om herhaling te voorkomen.

Eerder veroordeeld
De man werd eerder, in 2009, al eens tot twintig maanden celstraf veroordeeld wegens een serie aanrandingen in de omgeving van de Stadsschouwburg in Groningen. De behandeling die hij toen kreeg, is mislukt. De man moet zich na detentie, zo wil het OM, aan een serie voorwaarden houden. Doet hij dat niet dan komt een tbs met dwangverpleging in beeld.

Bekend en ontkend
De verdachte heeft de aanrandingen in Drenthe bekend. De Friese zaken ontkent hij. Het OM meent echter dat de ‘Friese’ aanrandingen zeer grote gelijkenissen vertonen met de Drentse zaken. De verdachte reed op een scooter en ging naast de vaak fietsende vrouwen rijden om hen vervolgens plotseling vast te grijpen en te betasten.

Impact
In oktober vorig jaar, toen begon de strafzaak, vertelden zeven slachtoffers in de rechtszaal hun verhaal. Daaruit bleek dat de aanrandingen een enorme impact hebben gehad op hun leven. Het OM vindt dat de verdachte een schadevergoeding moet betalen aan de slachtoffers. Het gaat om honderden euro’s per slachtoffer.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu