Rechtbank Groningen onderzoekt corruptie binnen politie Noord-Nederland. Er zou zijn gesjoemeld met facturen voor beveiligingsapparatuur

Het bedrijf Aivex BV uit Eindhoven wordt verdacht van het omkopen van een medewerker van de politie-eenheid Noord-Nederland. De medewerker zou privé luxe goederen (zoals fotocamera’s, drones) hebben gekregen in ruil voor opdrachten aan het bedrijf.

Een medewerker van de politie-eenheid Noord-Nederland wordt verdacht van gesjoemel bij de aanschaf van onder meer beveiligingscamera's.

Een medewerker van de politie-eenheid Noord-Nederland wordt verdacht van gesjoemel bij de aanschaf van onder meer beveiligingscamera's. Foto: Shutterstock

Aivex-directeur Ben M. ontkent alle aantijgingen stellig. De man staat vandaag samen met een medewerker terecht in de rechtbank van Groningen. ,,Wij worden geheel onterecht beschuldigd.’’ In 2018 werd bij het bedrijf een inval gedaan. Door de verdenkingen is het bedrijf veel klanten vanuit de overheid kwijtgeraakt.

Wij hebben niets gedaan

Directeur Ben M. liet maandagochtend weten dat hij blij is dat hij eindelijk zijn verhaal kan doen. ,,Wij hebben niets gedaan wat niet door de beugel kan. We zijn er vanuit gegaan dat we op een eerlijke manier zaken konden doen met de politie. Maar als je die al niet meer kunt vertrouwen…”

Het bedrijf leverde beveiligingsapparatuur aan de politie en aan de meldkamer. Volgens het Openbaar Ministerie is er gesjoemeld met facturen. De politie Noord-Nederland was een goede klant van Aivex.

Te hoge facturen

Het kwam volgens het Openbaar Ministerie voor dat er goederen werden geleverd, terwijl de opdracht pas achteraf werd aangeleverd. Ook werden te hoge facturen ingediend (en betaald).

Tony W., de man die binnen de politie-organisatie verantwoordelijk was voor de inkoop, heeft zich volgens het OM laten omkopen. Tony W. kon bestellingen plaatsen en had de bevoegdheid de facturen te goed te keuren. W. deed ook zaken voor de gemeente Groningen. Zo zijn de beveiligingscamera’s die in de binnenstad hangen geleverd door het bedrijf dat nu in de verdachtenbank zit.

Drones afgeleverd op prive-adres

Tony W. plaatste een opdracht voor automatisering (kentekenherkenning) van de parkeergarage onder het politiebureau aan de Rademarkt in Groningen. Daar zou 22.000 euro mee zijn gemoeid. W. meldde halverwege dat zijn budget 14.000 euro groot was. Aivex besloot de klus met tegenzin voor het lagere bedrag uit te voeren. Uiteindelijk werd wel 22.000 euro in rekening gebracht. Van het restant - 8.000 euro - bestelde W. drones die hij op zijn prive-adres liet bezorgen.

Ook bij de meldkamer in Drachten en bij de aanschaf van camera’s voor de politiebureau’s in Assen en Leeuwarden zou zijn gesjoemeld met facturen.

Corrupte politieman kreeg werkstraf

Politiemedewerker Tony W. wordt zelf niet strafrechtelijk vervolgd. In maart dit jaar heeft het Openbaar Ministerie hem een aanbod gedaan om strafvervolging ‘af te kopen’ met een taakstraf van 150 uur. Daar zou hij recent mee zijn begonnen.

De malversaties kwamen in juni 2017 aan het licht toen een nieuwe chef aantrad bij het Team Technisch Toezicht waar Tony W. voor werkte. Op de afdeling lagen dure goederen waar niemand een verklaring voor kon geven. De nieuwe chef stelde een eigen onderzoek in en droeg haar bevindingen later over aan de Rijksrecherche. Tony W. is toen op non-actief gesteld.

Het strafproces tegen Aivex, de directeur Ben M. en de medewerker is nog gaande. Vanmiddag komt de officier van justitie met de strafeisen.


UPDATE

Het Openbaar Ministerie heeft maandagmiddag tegen de directeur van Aivex een werkstraf geëist van 100 uur, tegen een medewerker 75 uur. Tegen het bedrijf zelf werd een boete geëist van 40.000 euro.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
oplichting
menu