OM: Jonge vrouw (18) werd door 'vriendjes' gedwongen tot prostitutie

Voor de rechtbank in Groningen is een jaar celstraf geëist tegen een 26-jarige man wegens mensenhandel. Hij zou samen met een 18-jarige vriend een jonge vrouw hebben gedwongen tot prostitutie.

Vrouw Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen

Vrouw Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen Foto: Archief ANP

De vrouw, ook 18 jaar, werd in de visie van het Openbaar Ministerie (OM) in februari dit jaar gedurende twaalf dagen seksueel uitgebuit. De twee verdachten regelden klanten, hotelkamers en zogeheten autodates , brachten haar op een scooter naar afspraken en ontfermden zich over het geld dat de vrouw voor haar diensten kreeg.

Volgens de officier van justitie maakten de verdachten misbruik van de kwetsbare positie waarin de jonge vrouw zat: ze was berooid teruggekeerd uit Zuid-Amerika waar ze enige tijd in een gevangenis had vastgezeten vanwege drugssmokkel.

Verdachte liegt volgens het OM

De 26-jarige verdachte ontkent zijn betrokkenheid, maar volgens het OM liegt hij. Chatgesprekken, opgeslagen in in beslag genomen telefoons, zouden wijzen op directe betrokkenheid. Zo is er een chatgesprek waarin beide verdachten het hebben over een mogelijk vertrek van de vrouw. Een van hen appt dan: ‘Dan zijn we ook onze inkomsten kwijt’.

Tijdens de zitting ontstond wel een beeld dat de 18-jarige de touwtjes in handen had. Een van de verdenkingen is dat hij de vrouw ook heeft verkracht. De strafzaak tegen de 18-jarige werd vanwege zijn leeftijd achter gesloten deuren door de kinderrechter behandeld. Tegen hem werd de zogenoemde pij-maatregel geëist: jeugd-tbs.

In beide zaken doet de rechtbank over twee weken uitspraak.

update 18.25 uur - dit bericht is aangevuld met de strafeis tegen de jongste verdacht

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu