OM aast op huizen acquisitiefraudeurs Veendam

Foto: Archief DvhN

Het Openbaar Ministerie heeft forse celstraffen geëist tegen drie mannen uit Wildervank en Veendam die zich bezighielden met grootschalige acquisitiefraude. Als het aan het OM ligt, verliezen twee van hen onder meer hun huis.

Het Openbaar Ministerie heeft forse celstraffen geëist tegen drie mannen uit Wildervank en Veendam die zich bezighielden met grootschalige acquisitiefraude. Als het aan het OM ligt, verliezen twee van hen onder meer hun huis.

Criminele organisatie
,,Hartkloppingen en stress. Dat hadden sommige gedupeerde ondernemers. Die soms bedreigend onder druk werden gezet.'' Dat vertelde de officier van justitie donderdagmiddag tijdens de rechtszitting in Almelo tegen de vier hoofdverdachten van een omvangrijke acquisitiefraude. Volgens het OM zijn er zo'n 2500 ondernemers opgelicht door de bende. De hoofdverdachten zouden voor bijna drie miljoen euro ondernemers hebben opgelicht.

Volgens de Officier van Justitie is er sprake van een criminele organisatie die georganiseerd te werk ging.Het OM eiste tegen de leider, de 35-jarige Mehmet G. uit Veendam, vier jaar gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Ook zou hij zich twee jaar lang niet meer bezig mogen houden met acquisitiewerk en zou hij een 5-jarig verbod moeten krijgen om überhaupt bestuurder van een bedrijf te zijn.

Celstraffen
Het OM wil daarnaast dat G. zijn huis in Veendam, bankrekeningen, computers en auto kwijtraakt. Datzelfde geldt voor een zalencentrum dat gebouwd is in Turkije. Justitie vermoedt dat een flink deel van het geld in Turks vastgoed is gestopt en daarom willen ze het afpakken. Als de rechtbank daar niet in mee gaat, wil het OM ruim een miljoen euro hebben van de 35-jarige man uit Veendam.

De facilitator, de 54-jarige Ben F., hoorde een celstraf van 20 maanden tegen hem eisen. F. – 'bekend met de Groningse acquisitie' – zou zogeheten katvangers en adresbestanden hebben geregeld. Ook hij moet zich daarnaast twee jaar lang verre houden van acquisitiewerk en zou 5 jaar niet als bestuurder van een rechtspersoon mogen werken.

Hans-Jochem S. (58) uit Veendam is volgens het OM de bedrijfsleider van de criminele club. Omdat hij, net zoals G. en F., geld zou hebben witgewassen wil het OM hem een jaar achter de tralies hebben. Als het aan het OM ligt, verliest ook de 58-jarige zijn woning. De vierde verdachte – 'de topverkoper' – hoorde een werkstraf van 120 uur tegen hem eisen. Eerder al kregen 9 medewerkers van het call centre werkstraffen van 80 uur.

'Groningse acquisitie'
Volgens de officier van justitie komen malafide bedrijven die zich bezighouden met acquisitiefraude bovenmatig veel uit Noord-Nederland. ,,Er wordt zelfs gesproken over de Groningse acquisitie.''

De bende verdiende geld door bedrijven, scholen en verenigingen via belregisters te benaderen. Die kregen te horen dat vermeldingen op de websites van de verdachten niet langer gratis zouden zijn. Ze konden zich afmelden via een fax of mail. Maar in de kleine lettertjes stond juist dat bedrijven tekenden voor een nieuwe overeenkomst. Voor fikse bedragen. ,,Daar ging het om: het verkrijgen van een handtekening om geld uit de zakken te kunnen kloppen.''

Nieuws

Meest gelezen

menu