OM: creatief gestrikte schoenen verraden overvaller coffeeshop

Rechtbank in Groningen, coronaproof. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Dankzij scherpe camerabeelden van een gewapende overval op een coffeeshop in Groningen verkreeg de politie opmerkelijk bewijsmateriaal: creatief gestrikte schoenveters.

Op 12 augustus vorig jaar werd coffeeshop De Schavuit aan het Schuitendiep in Groningen tegen tien uur ’s avonds overvallen. Een medewerker die de overvaller met een slang van een stofzuiger te lijf wilde gaan, werd tweemaal in de arm gestoken. De overvaller ging er met bijna 500 euro, 150 gram wiet en een hoeveelheid kant-en-klare joints vandoor.

Kort na de overval werd een verdachte aangehouden, de 57-jarige S.T. uit Groningen. Hij ontkent.

Dna op binnenkant verloren petje

Camerabeelden van de overval bleken van goede kwaliteit. Door in te zoomen kon de politie niet alleen het type schoen van de overvaller achterhalen, maar ook kon in beeld worden gebracht dat de veters op een bijzondere manier waren gestrikt. En op precies dezelfde wijze als de schoenen van de verdachte. Ook het type schoen kwam overeen.

En er is meer bewijsmateriaal: op de binnenkant van een achtergebleven petje van de overvaller werd dna aangetroffen van de verdachte.

‘De tassendief is de overvaller’

T. heeft een verklaring. Hij was uit de opvang (voor daklozen) gezet, sliep in een tentje in een park in de stad en iemand had uit die tent een tas met daarin zijn spullen gestolen. In die tas zat ook zijn petje. Het kan niet anders, aldus T., dan dat de tassendief de overval heeft gepleegd.

Een ongeloofwaardig verhaal, vindt de officier van justitie. Ook omdat T. pas in de rechtszaal met deze verklaring kwam. Bij de politie had hij niets willen verklaren. De officier van justitie: ,,Verdachte heeft belang bij liegen.’’

Fors strafblad met eerdere overval

De eis: vier jaar gevangenisstraf. Dat de overvaller niet alleen een mes bij zich droeg, maar er ook daadwerkelijk mee stak moet extra zwaar meetellen, vindt de aanklager. Wat de verdachte ook niet hielp: zijn forse strafblad met daarop een eerdere overval op een tabakszaak in Groningen.

De aan drugs verslaafde T. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Hij weigerde medewerking waardoor een conclusie met bijbehorend advies uitbleef. Een kale gevangenisstraf is dan het enige dat rest, aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu