OM daagt Waterschap Hunze en Aa’s voor de strafrechter vanwege het vangen en doden van bevers

Het Waterschap Hunze en Aa’s moet zich verantwoorden voor de strafrechter. Het schap zou in natuurgebieden rond Onnen willens en wetens proberen bevers te vangen. En te doden. De bever is een beschermde diersoort.

De bever is een beschermde diersoort.

De bever is een beschermde diersoort. Foto: Jan de Vries / archief DVHN

Het is opmerkelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) een overheidsorganisatie als een waterschap voor de strafrechter daagt. Woordvoerder Arjan Heugens van Waterschap Hunze en Aa’s zegt teleurgesteld te zijn dat het zover heeft moeten komen.

De Groninger strafrechtadvocaat Cees Eenhoorn staat het waterschap bij. Hij zegt: ,,De grap is dat het waterschap nog nooit één bever heeft gevangen.’’ De organisatie is onschuldig, zegt de raadsman.

63.000 klemmen, 0 bevers

Ook Heugens is die mening toegedaan. Hij heeft het opgezocht. ,,Sinds 2011 hebben we 63.000 klemmen geplaatst. En nul bevers gevangen.’’

De geplaatste klemmen van het waterschap zijn bedoeld om muskusratten mee te vangen. Het waterschap heeft hiertoe een wettelijke taak. Het gegraaf van de muskusrat kan schade aan waterkeringen veroorzaken. Het waterschap moet waterkeringen beschermen en wil daarom zo weinig mogelijk muskusratten.

Wel eens een paling

Met het plaatsen van de klemmen worden onbedoeld ook andere dieren gevangen. Een woelrat bijvoorbeeld, of een vogel, heel af en toe wel eens een paling. Maar, aldus het waterschap, nog nooit een bever.

De strafbare feiten waar het waterschap zich aan zou hebben bezondigd zouden zijn gepleegd tussen januari en april dit jaar in de Oeverpolder, de Groene Polder en de Harense Wildernis, alle drie gelegen rond Onnen.

Voorgenomen misdrijf

De aanklacht is zo verwoord dat het niet relevant is of er nu wel of geen bevers worden gevangen. Enkel door het plaatsen van klemmen in de natuur neemt het waterschap bewust het risico op het vangen van een bever. Er is sprake van een ‘voorgenomen misdrijf’.

Arjan Heugens: ,,We plaatsen de klemmen binnen de regels die daarvoor zijn opgesteld. Wij zijn gehouden aan een gedragscode. Daarin staat hoe wij moeten handelen om de kans op bijvangst minimaal te laten zijn. En dat lukt, zoals de cijfers aantonen. Maar de officier van justitie vindt kennelijk dat wij het niet goed doen.’’

Bever met gebroken pootje

Waarom het OM tot vervolging is overgegaan komt volgens Heugens door een reportage van RTVDrenthe . De omroep zond in 2019 een filmpje uit waar een bever met een gebroken pootje in voorkwam. Dat genereerde wat aandacht. Staatsbosbeheer en het Groninger Landschap hebben toen een onderzoek ingesteld. Bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) zijn het veld ingegaan en zouden vervolgens aangifte hebben gedaan.

Arjan Heugens: ,,Er is wel contact geweest met deze organisaties. Wij hebben geprobeerd het uit te leggen, maar dat heeft helaas niets opgeleverd.’’

De strafzaak dient vrijdag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu