OM: dronken tbs’ers wilden mede-patiënt vermoorden

FOTO ARCHIEF DVHN Archief DvhN

Drie tbs’ers zouden in december 2014 hebben geprobeerd een mede-patiënt in de Van Mesdagkliniek in Groningen te vermoorden. Onder invloed van drank en drugs sloegen de drie een uur lang in op hun slachtoffer in. Ook probeerden ze hem, aldus het Openbaar Ministerie (OM) te wurgen. De beveiliging maakte uiteindelijk een einde aan het geweld. 

Een van de belagers verklaarde donderdag in de rechtszaal dat het slachtoffer het heeft overleefd omdat er werd ingegrepen. Hij zei: ,,Simpel zat, ik draai daar niet om heen.’’ De drie waren met een smoes de kamer van het slachtoffer binnengedrongen.

Over het waarom bestaat geen duidelijkheid. Het slachtoffer is een pedofiel en om die reden zou hij te grazen zijn genomen. Een 28-jarige verdachte verklaarde dit waarbij hij zichzelf niet ontzag. ,,Maar we wilden hem niet dood hebben.’’ Een 33-jarige medeverdachte bleef vaag over het motief en zei dat zijn rol slechts beperkt was gebleven tot een enkele trap en een schop.

Op de vraag van een van de rechters hoe ze aan de drank en drugs waren gekomen, luidde het antwoord dat het heel eenvoudig is om dit de kliniek binnen te smokkelen.

Vanwege de dreigende weersomstandigheden werd het proces donderdag halverwege de middag stilgelegd. De zaak tegen de 28-jarige verdachte wordt maandag voortgezet, de andere twee staan later terecht. Tegen hem wordt naar verwachting een nieuwe tbs-maatregel geëist.

volg verslaggever Rob Zijlstra op twitter  @zittingszaal14

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu