OM eist 22 maanden cel tegen echtpaar wegens uitbuiting

De rechtbank in Groningen. FOTO ARCHIEF DVHN

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 22 maanden celstraf geëist tegen het echtpaar L. uit Haren wegens uitbuiting van een hoogbejaarde en dementerende plaatsgenote. Ze zouden de vrouw die vorig jaar op 98-jarige overleed in drie jaar tijd zo’n 300.000 euro afhandig hebben gemaakt.

De man (51) en vrouw (52) ontkennen de beschuldigingen. Ze verleenden naar eigen zeggen met de beste bedoelingen zorg aan de hulpbehoevende vrouw en brachten daar 65 euro per uur in rekening. De man kon als gevolmachtigde over de bankrekening beschikken van de vermogende vrouw. Behalve zorg regelden ze ook - tegen betaling - de financiën. 

Volgens de officier van justitie behartigde het echtpaar uitsluitend hun eigen belangen. Hij schetste een schrijnend beeld van de zorg die het echtpaar verleende: nauwelijks tot niet. Hij noemde de handelwijze ,,stuitend’’.

Bezorgde buren trokken uiteindelijk aan de bel en deden aangifte. Dat leidde tot de aanhouding (in 2014) en de strafzaak van vrijdag.

Zeven uur lang werd het echtpaar ondervraagd door de rechters. De verdachten konden geen helder beeld geven van hun handelwijze.

Behalve de uitbuiting van de Harense bejaarde, zou het echtpaar ook de goedgevulde kas van een stichting (ten behoeve van autistische kinderen) voor honderdduizenden euro’s hebben geplunderd. De twee vormden samen het bestuur en lieten zich voor hun werkzaamheden (aandelenhandel) voor de stichting fors betalen. Het bestuur - zijzelf - gaf daar toestemming voor. Ook een inmiddels overleden echtpaar uit Drenthe zou zijn kaalgeplukt voor z’n meer dan honderdduizend euro.
Het OM eist het geld op dat de twee in totaal zouden hebben verdiend: ruim 800.000 euro.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees meer over de zaak op Guyotplein 1.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu