OM eist 7 jaar celstraf tegen eigenaar Groningen Dance Center in omvangrijke zedenzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 7 jaar celstraf geëist tegen de 38-jarige dansschooleigenaar Khalid A. uit Groningen. De man zou in zijn dansschool Groningen Dance Center aan het Damsterdiep tussen 2015 en vorig jaar dertien jonge vrouwen hebben aangerand. In twee gevallen is er volgens het OM sprake van verkrachting, eenmaal van een poging daartoe.

Khalid A. met zijn advocaat in de rechtbank.

Khalid A. met zijn advocaat in de rechtbank. Illustratie: Petra Urban

Naast de celstraf werd een beroepsverbod geëist van 5 jaar en een contactverbod voor de periode van 3 jaar met alle slachtoffers.

De jonge vrouwen (veelal minderjarig) deden in augustus vorig jaar aangifte. In september werd Khalid A. aangehouden. Sinds die tijd zit hij vast. Hij ontkent de beschuldigingen en voelt zich vooral zelf slachtoffer. Volgens de verdachte is er sprake van een complot en hebben de aangevers hun verhalen verzonnen en op elkaar afgestemd.

‘Misbruik gemaakt van vertrouwen’

De officier van justitie zei over dit laatste: ,,De overeenkomsten in de dertien aangiftes zijn niet het gevolg van onderlinge afstemming, maar laten een patroon zien van het gedrag van de verdachte.’’ Volgens de officier van justitie is Khalid A. berekenend te werk gegaan. ,,Hij genoot veel vertrouwen en daar heeft hij misbruik van gemaakt.’’

Op vragen van de rechters waarom de vrouwen valse aangiftes hebben gedaan, bleef het antwoord uit.

In één zaak heeft Khalid A. erkent dat hij seks heeft gehad met een 17-jarige leerling. Maar dat zou met haar instemming zijn gebeurd. De jonge vrouw ontkent dat.

De aanrandingen zouden vooral zijn gebeurd tijdens het stretchen , oefeningen om de spieren op te rekken om zo leniger te worden. Tijdens dit stretchen - tijdens één op één-trainingen - zaten de leerlingen in een ‘ongemakkelijke houding’, vaak met het hoofd in het kruis van A.

Gat bij kruis trainingsbroek


De rekoefeningen hadden plaats in een kantoorruimte. De vrouwen durfden niets te zeggen, vooral uit angst. En uit vrees dat ze hun dansambities in gevaar zouden brengen. Velen zagen Khalid A. als iemand die hen aan de top in de danswereld kon brengen.

Vrijwel alle vrouwen hebben verklaard dat A. tijdens het stretchen een trainingsbroek droeg met een gat in het kruis. Ze konden zijn penis zien en soms voelen. De broek met het gat is overigens niet aangetroffen. Khalid A. verklaarde dat hij wel vijftig trainingsbroeken had, maar niet eentje met een gat.

Ook zou A. zich schuldig hebben gemaakt aan vergaande massages, niet alleen van de borsten, maar ook van de schaamstreek. De officier van justitie bestempelde de massages als seksuele handelingen. Geraadpleegde deskundigen hebben tegenover de politie verklaard dat het stretchen en de massages zoals Khalid A. die uitvoerde eerder schadelijk waren dan dat het goed deed.

Grote impact op leven vrouwen


De dertien vrouwen legden dinsdagmiddag in de rechtszaal slachtofferverklaringen af. Het waren aangrijpende verhalen die duidelijk maakten hoe groot de impact van de gebeurtenissen is op het leven van de vrouwen. Nog steeds. Een van hen zei richting de verdachte: ,,De wereld is ziek en daar ben jij onderdeel van. De hel op aarde bestaat mede dankzij jou.’’

De meeste beschuldigingen hebben betrekking op de periode 2019 en 2020. In 2017 was Khalid A. al eens binnen de dansschool op de vingers getikt vanwege grensoverschrijdend gedrag. Hij beloofde toen zijn gedrag te beteren.

Het proces wordt vrijdag voortgezet. Dan krijgt de advocaat van Khalid A. het woord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
Rechtbank
menu