OM eist behandeling voor man met fascinatie voor explosieven. 'Ik was fout bezig'

Vrouwe Justitia in de rechtbank Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Het was een hobby waar de 26-jarige F.S. uit Groningen obsessief mee bezig was: het maken van buskruit, flitspoeder en vuurwerk. Een levensgevaarlijke hobby, stelde de officier van justitie donderdagochtend in de rechtszaal. De man moet zich, zo vindt het Openbaar Ministerie, laten behandelen en zich houden aan een serie afspraken. Doet hij dat niet dan wachten hem vijftien maanden celstraf.

In november vorig jaar troffen agenten na een melding van het Bom Data Centrum (BDC, een onderdeel van de politie) in een woning aan de Oosterhamriklaan in Groningen een grote hoeveelheid stoffen aan waarmee explosieven kunnen worden gemaakt. In totaal ging het om bijna 60 kilo levensgevaarlijk materiaal. Na de vondst werd groot alarm geslagen. De Explosieven Opruimingsdienst werd ingeschakeld, de Veiligheidsregio kwam bijeen en omliggende panden waaronder een zorgcentrum voor ouderen werden uit voorzorg ontruimd.

Met het gevaar viel het wel mee

S. verklaarde dat hij wist dat wat hij deed verboden was. Met het gevaar viel het volgens hem wel mee. Hij hield de stoffen gescheiden (in emmers) waardoor er volgens hem weinig kon gebeuren. Hij erkende dat hij na verloop van tijd nonchalanter werd. ,,Ik had vertrouwen in mezelf, ik wist, het gaat niet fout.’’

Het was een fascinatie. S. wilde siervuurwerk maken. Niet om er geld me te verdienen, maar om het zelf af te steken. Nee, antwoordde hij op vragen van de rechters, hij leverde niet aan criminelen die geldautomaten opblazen, hij had geen contacten in het criminele circuit. Ook deed hij het niet om indruk te maken op anderen. ,,Mijn vrienden wisten niet waarmee ik bezig was, ik liep er niet mee te koop.’’

Een van de rechters: ,,Wat was nou uw hoogste doel?’
S.: ,,Shells maken.’’

Shells zijn mortierbommen die in Nederland voor niet-professionals verboden zijn. Het wordt gezien als het zwaarste vuurwerk dat er is.

Ik wist dat ik fout bezig was

Eind 2018 was S. zich in het maken van vuurwerk gaan verdiepen en begon hij op internet spullen te bestellen. Een aantal bestellingen werd door leveranciers gemeld bij het Bom Data Centrum. S. kwam op deze manier bij de politie in beeld.

Het was vooral de techniek die hem fascineerde. Hij was in het appartementencomplex in de Oosterhamriklaan komen wonen nadat hij door zijn moeder het huis was uitgezet. De reden: hij was thuis bezig met explosieven. Familieleden wezen hem meerdere keren op de gevaren en verzochten hem ermee op te houden. S. ging tegen beter weten in toch door. ,,Ik wist dat ik fout bezig was.’’

Tot inzicht gekomen

S. zat na zijn aanhouding in november 49 dagen in voorlopige hechtenis. Hij is inmiddels, zei hij tegen de rechters, tot het inzicht gekomen dat hij beter een andere hobby kan zoeken. Hij doet nu aan mountainboarden . En hij gaat een opleiding volgen: ict.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu