OM eist celstraf tegen bankier wegens hennepteelt

Hennepkwekerij. FOTO DVHN

Het Openbaar Ministerie heeft vijf maanden celstraf geëist tegen een man (52) die betrokken zou zijn bij hennepteelt in een oude kippenschuur in Meeden. De man werkt als bankier in Amsterdam.

Hij had, zo verklaarde hij, een deel van de schuur die hij zelf huurde onderverhuurd aan ‘onfrisse types'. Hij wist dat er hennep zou worden geteeld, maar had daar zelf geen bemoeienis mee. Het OM ziet dat anders. Hij kreeg 25 procent van de opbrengst. Dat is voldoende, vindt de officier van justitie, om aangemerkt te worden als hennepteler.

De man verklaarde dat hij bang was voor die ‘onfrisse types' die hem hadden benaderd en dat hij daarom met hen in zee was gegaan. Hij erkende wel niet te zijn bedreigd. ,,Maar ik voelde me er niet prettig bij.''

Volgens de politie zou de verdachte ruim 400.000 euro met de handel hebben verdiend. De officier van justitie (,,ik heb het zelf uitgerekend'') kwam tot een andere uitkomst: ruim 30.000 euro. Die winst moet hij afdragen, zo wil het OM.

De partner (36) van de verdachte hoorde een celstraf van drie maanden eisen wegens witwassen. Bij haar thuis, in Groningen, werd 31.000 euro gevonden, geld dat volgens het OM afkomstig is van de handel in hennep.

De advocaat van de verdachte verzocht de rechtbank de man vrij te spreken. De politie zou de schuur binnen zijn gegaan zonder dat er een ‘redelijk vermoeden was van schuld.' Het bewijs is daarmee onrechtmatig, zo hield de advocaat de rechters voor.

De uitspraak is over twee weken.

Nieuws

menu