Openbaar Ministerie: Man uit Groningen geeft meer geld uit dan hij verdient, celstraf geëist voor witwassen

De politie dacht een drugsdealer te pakken te hebben, maar in de rechtszaal moest de man zich verantwoorden voor witwassen. Hij kreeg dinsdag een gepeperde rekening: acht maanden zitten en 164.000 euro betalen aan de staatskas.

Rechtbank Groningen - foto Rob Zijlstra

Rechtbank Groningen - foto Rob Zijlstra

Of de 50-jarige Groninger deze rekening ook echt moet voldoen, hangt af van het oordeel van de rechters, over twee weken. Hij heeft het geld niet, zo liet hij desgevraagd aan de rechters weten. En als hij dan toch moeten betalen ? ,,Hard werken.’’

Anonieme buurtbewoner

Bij het team criminele inlichtingen (tci) van de politie was in 2019 een melding binnengekomen: de man zou vanuit zijn woning (Herewegbuurt) cocaïne verkopen aan kleine dealers. Toen agenten poolshoogte gingen nemen, spraken ze een anoniem gebleven buurtbewoner die repte van overlast. Een inval volgde.

In de woning werd 32 gram cocaïne aangetroffen, geen hoeveelheid die duidt op grootschalige handel. Tijdens het (financiële) onderzoek kwam wel iets anders bovendrijven: de man gaf - volgens het Openbaar Ministerie - meer geld uit dan hij legaal aan inkomsten verwierf. Er was sprake van ‘onverklaarbaar vermogen’.

Je hebt iets uit te leggen

In de praktijk betekent dit dat je iets hebt uit te leggen: blijft een aannemelijke verklaring uit, dan kan sprake zijn van een strafbaar feit: witwassen. Uitgerekend werd dat het onverklaarbare deel 164.000 euro betreft, berekend over een periode van vijf jaar.

De verdachte had wel een verklaring: hij werkte zwart bij en betaalde huur en boodschappen met contant geld. Hij had ook verzekeringsgeld ontvangen (na een brand) en vrienden hadden voor hem (na diezelfde brand) een crowdfunding georganiseerd. Dat er voor bijna 30.000 euro aan prijzige merkkleding in zijn kast hing: hij kocht vooral dure kleding in de aanbieding en dat door de jaren heen. De BMW die hij voor 500 euro per maand leaste? Voor een vriend. Nee, geen namen.

De officier van justitie: het is allemaal niet aannemelijk.

Redelijk vermoeden van schuld

Volgens advocaat Maartje Schaap had de politie nooit een inval mogen doen op basis van alleen een melding bij de ‘criminele inlichtingen’ en een praatgrage, maar anonieme buurtbewoner. Een inval mag alleen als er een ‘redelijk vermoeden van schuld’ is. Anders kan de politie wel bij iedereen een inval doen en in bankrekeningen gaan snuffelen.. Volgens Schaap zijn de regels door de politie overtreden en dat moet leiden tot een vrijspraak.

Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
drugs
witwassen
menu