OM eist forse celstraffen tegen Groninger bankiers

FOTO ARCHIEF DVHN/ANP ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag celstraffen geëist tegen de negen bankiers die verdachte zijn in de SNS-fraudezaak. Zeven bankiers komen uit Groningen.

Hoofdverdachten Buck G. uit Hilversum en Pieter G. uit Haren hoorden respectievelijk vier jaar en drie jaar tegen zich eisen. Ook legt het OM een boete op bij de hoofdverdachten: 110.000 euro voor Buck G. en 75.000 voor Pieter G. Ook probeert het OM voor ruim 1,8 miljoen euro aan onterechte betalingen terug te krijgen van de twee hoofdverdachten. ,,Het vertrouwen in de financiële sector heeft door de fraude een enorme knauw opgelopen’’, vertelde de officier van justitie.

Het OM zette dinsdag in zijn requisitoir uiteen waarom de bankiers schuldig zouden zijn aan witwassen, omkoping, valsheid in geschrift en het lid zijn van een criminele organisatie. Het OM verdenkt hen ervan in het geheim betalingen, zogeheten kickbacks, aan elkaar te hebben gedaan.

Naast de drie jaar van Harenaar Pieter G. hoorden de andere zes Groningse vastgoedbankiers celstraffen tegen zich eisen varierend van 5 tot 18 maanden onvoorwaardelijk. Bé van der H. uit Hoogeveen hoorde anderhalf jaar celstraf tegen zich eisen. Hij was de man die een aantal van de Groningers aandroeg om bij Property Finance te gaan werken. Hij wordt geacht 365.000 euro terug te betalen.

De ex-vastgoedbankiers factureerden grote bedragen aan elkaar onder de noemer advieswerk. Volgens het OM waren de betalingen feitelijk een bemiddelingsvergoeding voor het bezorgen van de klus bij Property Finance. De bankiers declareerden in zo’n 300 valse facturen uurtarieven tussen de 225 tot 350 euro per uur, exclusief btw en kilometervergoeding bij Property Finance. Zo’n derde van dat geld werd doorgesluisd naar de relatie die hen de klus bezorgde.

Op die manier ontvingen bijvoorbeeld Buck G., Pieter G. en Bé van der H. enorme bedragen. De werkgever van de bankiers - SNS Reaal - wist niks van deze geheime betalingen. SNS Reaal werd drie jaar geleden noodgedwongen genationaliseerd. De Nederlandse staat greep in toen de bank dreigde om te vallen, onder meer vanwege mislukte investeringen van vastgoedafdeling Property Finance.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu