OM eist jaar cel in dronkemansruzie

FOTO ARCHIEF DVHN Archief DvhN

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag een jaar celstraf geëist tegen de 54-jarige J.P. uit Wildervank wegens poging tot doodslag. De man zou in december 2014 in een dronkenmansruzie de 33-jarige kennis D. van der P. uit Stadskanaal met een mes in de borst hebben gestoken. In het daarop volgende geweld raakte de 54-jarige man levensgevaarlijk gewond.

De twee mannen - beiden moesten zich maandag voor de rechter verantwoorden - zaten aan tafel te drinken in de woning van de Wildevanker. Op een gegeven moment zou hij met een fles Beerenburg de mobiele telefoon van de man uit Stadskanaal hebben vernield. Hierop ontstond een vechtpartij met uiteindelijk tot gevolg dat beiden gewond werden overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De verwondingen van P. waren levensbedreigend. De man lag enkele dagen op de intensive care.

Van der P. zegt dat hij plotseling werd aangevallen en gestoken. J.P. beweert dat hij zomaar werd geslagen en geschopt. Hij ontkent met een mes te hebben gestoken. Zijn advocaat sluit niet uit dat Van der P. zichzelf heeft verwond.

Beide verhalen kunnen waar zijn

Het OM gelooft Van der P. die zich kan beroepen op noodweer-exces. Hij werd gestoken en heeft vervolgens in paniek P. in elkaar geslagen en geschopt. Toen hij zag dat P. er door zijn toedoen slecht aan toe was, belde hij 112.

De rechtbank staat voor een moeilijke beslissing. Beide verhalen - die haaks op elkaar staan - kunnen waar zijn, stelde rechtbank vast. Extra probleem: het politieonderzoek bevat op cruciale onderdelen nogal wat hiaten, zeiden de rechters. Zij doen op 1 februari uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu