OM eist werkstraffen voor geweld Op Roakeldais

Werkstraffen geëist voor geweld Op Roakeldais. Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft tegen drie mannen (23 en twee van 28) uit Uithuizen en Groningen werkstraffen van 70 uur geëist wegens openlijk geweld tijdens het dansfestival Op Roakeldais in Warffum, in juni vorig jaar.

De drie zouden ’s nachts op straat een man hebben geslagen. Het OM baseert zich op getuigenverklaringen. De drie verdachten ontkennen zich schuldig te hebben gemaakt aan geweld. Twee verdachten hadden die avond als dansers opgetreden op het festival.

Complex beeld

Volgens advocaat Hans Anker leverden de verklaringen van de getuigen vooral een complex beeld op van de gebeurtenissen. Niet duidelijk wordt wie wat heeft gedaan. ,,De overtuiging dat mijn cliënten hebben geslagen ontbreekt,’’ aldus Anker.

Het slachtoffer zou zich racistisch hebben uitgelaten tegenover de verdachten. Het OM bevestigt dat, maar de uitlatingen (‘rot op naar je eigen land’) zouden zijn gedaan na het geweld. ,,Het was niet de aanleiding.’’ Aanvankelijk werd gezegd dat het slachtoffer met een mes zou zijn verwond. Volgens het OM zijn daar geen aanwijzingen voor. De (lichte) verwondingen van het slachtoffer zouden zijn ontstaan toen hij ten val kwam.

Uitspraken over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu