OM in zaak overval Bud Gett Hostel Groningen: tbs voor verdachten met forse strafbladen

Tegen de twee mannen die in januari dit jaar een overval pleegden op het Bud Gett Hostel aan de Rademarkt in Groningen is naast twintig maanden celstraf tbs geëist. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is dit de enige manier om te voorkomen dat de twee mannen van 46 en 49 jaar nieuwe strafbare feiten plegen.

Zittingszaal 14 in de rechtbank van Groningen.

Zittingszaal 14 in de rechtbank van Groningen. DVHN

Voor de oudste verdachte gaat het om dwangverpleging. De man heeft een fors strafblad, heeft al vele jaren in gevangenissen doorgebracht en ook zijn alle vormen van hulpverlening op hem uitgeprobeerd. Het resultaat: nul.

Toen hij de overval pleegde, was hij na een detentie van 35 maanden net drie dagen op vrije voeten. Een uur na de overval meldde hij zich op het hoofdbureau van de politie, pal tegenover het hostel dat hij had overvallen. De man kampt met een ernstige verslaving en zit liever vast dan dat hij vrij is. De overval was een soort noodkreet, zei hij.

Ik had geen keuze

Op camerabeelden is te zien dat hij kort na binnenkomst de nachtportier vastgrijpt en de man met fors geweld tegen de grond drukt. De rechters vroegen of hij spijt heeft? Verdachte: ,,Wat een gemene vraag. Tuurlijk heb ik spijt. Maar ik had geen keuze. Ik was ziek.’’ Een paar jaar geleden overviel de man een erotische shop aan het Gedempte Zuiderdiep. Ook toen was hij net op vrije voeten.

De 47-jarige kreeg als eis de tbs met voorwaarden (wel een behandeling, maar buiten een tbs-kliniek). Voor hem geldt de eis, zei de officier van justitie, als een laatste kans. Ook deze verdachte heeft en fors crimineel verleden in combinatie met verslavingsproblemen. De man is dakloos.

Met de buit naar de rosse buurt

Na de overval gingen beide mannen er vandoor. De oudste kocht in een café eerst nog cocaïne alvorens hij zich op het bureau meldde, de tweede ging met zijn deel van de buit naar de rosse buurt. Hij verklaarde niet te weten dat er een overval gepleegd zou worden. ,,Ik dacht dat we geld gingen ophalen in verband met een schuld.’’

De twee advocaten pleitten voor onsjes minder. Voor de ene verdachte zou de tbs met dwang een stap te ver zijn, voor de andere is een gewone gevangenisstraf een beter idee, aldus de raadslieden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Op het rechtbankblog van DvhN-verslaggever Rob Zijlstra staan meerdere verhalen over het wonderlijke criminele leven van de 49-jarige verdachte: zittingszaal 14

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu