OM trekt aanklacht medeplegen asbestdumping tegen windmolentegenstander Jan H. in

In februari 2019 werd in de buurt van het station van Delfzijl asbest gedumpt. Er is volgens het OM te weinig bewijs dat verdachte Jan H. hiermee te maken zou hebben. Foto: Archief ProNews/Richard Degenhart

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt Jan H., die verdachte is in het proces over windmolenactivisme, niet langer van het medeplegen van asbestdumping.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. H. zat een half jaar vast op verdenking van het verspreiden van asbest en betrokkenheid bij het bedreigen van ondernemers en een gedeputeerde.

H. is fel gekant tegen de komst van grootschalige windparken in de Groningse en Drentse Veenkoloniën. Op bouwlocaties bij Muntendam en Delfzijl werd asbest aangetroffen. Volgens woordvoerster Melanie Kompier van het OM Noord-Nederland is er onvoldoende bewijs dat H. zich zelf schuldig heeft gemaakt aan asbestdumping.

Wel gedreigd met asbestverspreiding

Al eerder werd deze aanklacht tegen Jan Nieboer uit 2e Exloërmond ingetrokken. ,,Wel denken we te kunnen bewijzen dat beide mannen gedreigd hebben asbest te verspreiden.’’

Kompier bevestigt dat hiermee de definitieve tenlastelegging voor H. op dit punt is afgezwakt. Vorig jaar oktober, toen H. drie maanden in de gevangenis zat, oordeelde de rechtbank dat hij nog niet kon worden vrijgelaten. ‘De strafvorderlijke belangen wogen zwaarder dan de persoonlijke belangen’, aldus de rechter.

Dat H. een half jaar in voorarrest zat, komt door de verdenking van asbestdumping. Het wetboek van strafrecht noemt dat opzettelijke milieuverontreiniging met gevaar voor de volksgezondheid. Dat is een misdrijf waar twaalf jaar of meer gevangenisstraf op staat. Ook maakte de rechtbank eerder kenbaar dat sprake was van een daad die de rechtsorde heeft geschokt. Het OM laat doorschemeren dat de strafmaat voor H. waarschijnlijk veel lager zal uitvallen dan twaalf jaar.

DNA op tiewrap

H. wil niet reageren. Hij verwijst naar zijn advocaat Evert Kuiters van Anker & Anker Strafrechtadvocaten in Leeuwarden. Kuiters laat weten dat hij nog niet genoeg informatie heeft om een inhoudelijke reactie te geven. Kompier zegt dat de definitieve en complete tenlastelegging nog niet de deur uit is.

De zwaarste verdenking tegen Jan H. was het dumpen van asbest op drie locaties waar gewerkt zou worden door bedrijven die ook opdrachten doen voor windmolenparken. Van de Groninger is DNA gevonden op een van de vervuilde locaties. Het DNA zat op een tiewrap die daar is aangetroffen. Tijdens een eerdere rechtszitting gaf Jan H. aan dat bij zijn verhuizing spullen overgingen in andere handen. De tiewrap zou meegenomen zijn.

Verbaasd

Jan Nieboer is verbaasd dat hem nog wel betrokkenheid bij het dreigen van asbestdumping wordt verweten. ,,Toen ik in voorlopige hechtenis zat, zijn er nog bedreigingen geuit. Daar had ik ook niets mee te maken. Achteraf heb ik er pas kennis van genomen dat er asbest is verspreid.’’

Op 12 mei is bij de rechtbank een regiebijeenkomst gepland. Gelet op de coronacrisis is de vraag of de verdediging van H. kiest voor een schriftelijke uitwisseling van standpunten of daarbij liever gebruik maakt van een beeldverbinding. De rechtbank geeft de voorkeur aan een schriftelijke uitwisseling.

Nieuws

menu