OM vervolgt Groninger voor verstoren Kamerdebat

OM vervolgt Groninger voor verstoren Kamerdebat

Een 28-jarige man uit Groningen die op 12 februari 2015 demonstreerde in de Tweede Kamer wordt in hoger beroep vervolgd door het Openbaar Ministerie wegens ordeverstoring.

Een 28-jarige man uit Groningen die op 12 februari 2015 demonstreerde in de Tweede Kamer wordt in hoger beroep vervolgd door het Openbaar Ministerie wegens ordeverstoring.

Tijdens het Kamerdebat met minister Kamp rolde de Groninger een spandoek uit en riep: ,,De leegte van het kabinet is een ramp, gasgeld is bloedgeld”. De politierechter in Den Haag veroordeelde de man op 30 april 2015 tot een geldboete van 100 euro wegens verstoring van de vergadering van de Tweede Kamer. Ook kreeg hij een boete van 50 euro omdat hij zich niet wilde legitimeren.

Voor de Groninger is de zaak een principe-kwestie. Advocate Rosa van Zijl meent dat de man een punt heeft. ,,De reactie van het Openbaar Ministerie is een trap na. De man uitte zijn onvrede in de Tweede Kamer op een vreedzame manier. Hij voelde zich daartoe gedwongen omdat niemand naar zijn standpunten wilde luisteren. Dat deed hij zes dagen voor de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met het rapport uitkwam waarin vastgesteld werd dat de politiek niet naar de Groningers heeft geluisterd.” De Groninger wil alle Kamerleden die bij het debat aanwezig waren, oproepen als getuige. ,,Hij wil hun vragen of zij het protest als een verstoring van de vergadering hebben ervaren.

Van Zijl hoopt dat haar cliënt in hoger beroep alsnog gelijk krijgt. Als het anders uitpakt, kan ze zich niet voorstellen dat de straf veel hoger uitpakt dan de eerder opgelegde boetes.

Het Kamerdebat over de gaswinning op 12 februari 2015 kende een roerig verloop. Op het Binnenhof werd gedemonstreerd tegen het gasbesluit van minister Kamp. Tijdens het Kamerdebat was het onrustig, op de goed bezette publieke tribune.

Een groep Groningers greep het begin van het debat aan om luidkeels het Grönnens Laid ten gehore te brengen. Na iets meer dan een uur ontvouwden twee aanwezigen een spandoek (‘Rampenbestrijding') en riepen leuzen. Zij werden afgevoerd door toegesnelde bewakers.

 

Foto: Groningers protesteren tegen de gaswinning. Foto Archief DvhN

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu