OM: vrouw betrokken bij seksueel uitbuiten van twee 17-jarige meisjes

Rechtbank Leeuwarden waar het gerechtshof zitting hield Foto: DVHN

Een 24-jarige vrouw uit Groningen zou in 2018 twee 17-jarige meisjes gedurende twee maanden in de prostitutie hebben laten werken. Ze deed dat samen met haar vriend. In hoger beroep werd vrijdagmiddag voor het hof in Leeuwarden twee jaar gevangenisstraf (waarvan acht maanden voorwaardelijk) tegen haar geëist.

Behalve schuldig aan mensenhandel moet de vrouw volgens het Openbaar Ministerie (OM) ook worden veroordeeld voor witwassen van 25.000 euro.

Voor de rechtbank in Groningen eiste het OM in 2019 nog een celstraf van vijf maanden. Het OM volgt met de nieuwe eis de fors hogere straf die de rechtbank oplegde. De advocaat noemde de nieuwe eis ,,onbegrijpelijk’’.

Geen weerstand

De twee jonge slachtoffers waren weggelopen uit Het Poortje in Groningen. Een van de meisjes was zwanger. Volgens het OM konden zij geen weerstand bieden tegen de verdachte en haar vriend.

De verdachte werkte naast haar studie zelf ook in de escort, werk waar ze niet trots op was. De advocaat-generaal (officier van justitie): ,,U was dus bekend met de harde wereld van de prostitutie. Maar dat heeft u er niet van weerhouden twee jonge en kwetsbare meisjes in de prostitutie te laten werken.’’

Seksadvertenties

Zij was tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan. Zij stelt dat ze nauwelijks een rol heeft gespeeld. Ze had seksadvertenties opgesteld en een keer de telefoon opgenomen en de wensen van een klant doorgespeeld.

Waarom ze dat deed? Omdat ze onder druk werd gezet door haar toen 36-jarige vriend uit Surhuisterveen. Volgens haar was haar vriend agressief en werd zij regelmatig door hem mishandeld. Tegen het hof zei ze, geëmotioneerd: ,,Als ik niet deed dat hij zei, was ik de klos.’’ Pogingen bij hem weg te gaan mislukten. ,,Ondanks alles was ik ook verliefd op hem.’’

Nog steeds actief

De man werd door de rechtbank in Groningen tot dertig maanden cel veroordeeld. Hij ging niet in hoger beroep. Hij bekende. In Groningen voerde hij aan dat de twee meisjes al in de prostitutie werkten toen hij hen leerde kennen. De twee zouden nu nog steeds actief zijn in de prostitutie.

De seksafspraken met de minderjarigen werden bij klanten thuis gemaakt, in een woning aan de Paterswoldseweg in Groningen en bij Van der Valk (hotel) in Assen. De advertenties die de meisjes aanvankelijk gebruikten leverden nauwelijks klanten op. Nadat ze zich presenteerden, na tussenkomst van de verdachte, als een‘Russische lady’ en een ‘jonge studente’ stroomden de mannen toe en het geld binnen.

Geen mensenhandel

De verdachte zegt dat ze nooit geld heeft ontvangen. De verdiensten van de twee meisjes gingen grotendeels naar haar vriend. De advocaat vroeg om vrijspraak. ,,Haar bijdrage was zo klein dat je niet van mensenhandel kunt spreken.’’

Een van de slachtoffers heeft een schadeclaim ingediend van 10.000 euro.

De verdachte zit vast in de gevangenis in Zwolle en was via een beeldverbinding in de rechtszaal aanwezig. Het was een van de eerste strafzaken in weken die het gerechtshof in Leeuwarden inhoudelijk behandelde.

De uitspraak volgt over twee weken.

Nieuws

Meest gelezen

menu