Ochtendspits Groningen is rustiger, maar rond de lunch gaan we in de lockdown massaal op pad. 'Doen thuiswerkers dan boodschappen?'

Foto: ANP

Het is een stuk rustiger op de wegen in Groningen dan begin september. Maar zo rustig als tijdens de lockdown in maart is het bij lange na niet.

We worden geacht thuis te werken als dat kan, maar zo gedisciplineerd als tijdens de eerste lockdown lijkt dat niet te gebeuren. Direct na de afkondiging van de eerste lockdown in maart meer dan halveerde het aantal verkeersbewegingen in Groningen. De afgelopen weken is het nog maar een kwart tot een derde rustiger op de wegen, blijkt uit data van Groningen Bereikbaar.

Doen thuiswerkers ‘s middags boodschappen?

Ook vervoersbedrijf Arriva zag het de afgelopen weken rustiger worden, maar zo rustig als in maart is het niet. Toen nam het aantal reizigers plots af met 90 procent. Nu zit Arriva op de helfst van het normale aantal reizigers, laat een woordvoerder weten.

De hoeveelheid reisbewegingen zegt iets over thuiswerken. Anders dan tijdens de eerste lockdown zijn sectoren als de bouw of het onderwijs tijdens de tweede golf niet gesloten. Dat verklaart deels het verschil tussen maart en nu.

Maar er is nog iets opmerkelijkers, zegt Edwin Papjes van Groningen Bereikbaar. „We zien ‘s ochtends nog altijd een piek. Die is wel een stuk rustiger dan voorheen, maar daarna is het eigenlijk weer net zo druk als voor corona. Sommige mensen, bijvoorbeeld in de zorg of bouw, kunnen niet thuiswerken. Dat we nog altijd een ochtendspits zien is logisch”, zegt Papjes. „Maar waarom we rond de lunch weer als vanouds op pad gaan?”

Groningen Bereikbaar gist nog naar redenen. Papjes: „Werken mensen ‘s ochtends thuis, en hebben ze na de lunch afspraken? Of laten ze de laptop openstaan en gaan ze in de middag bijvoorbeeld boodschappen doen?”

Een mogelijke verklaring ligt bij het openbaar vervoer. Treinvervoerders zagen het aantal reizigers fors teruglopen. Veel mensen die voorheen de trein pakten naar werk doen dat nu met de auto, blijkt uit een eigen onderzoek van de NS. In de nasleep van de eerst golf ontstond een run op tweedehands auto’s door mensen die het openbaar vervoer meden uit angst voor corona.

Effect van de persconferenties

De afgelopen weken werd het steeds rustiger op de Groningse wegen. Op dinsdagavond 13 oktober, midden in de noordelijke herfstvakantie, hield het kabinet een persconferentie waarin het de ‘gedeeltelijke lockdown’ afkondigde. Daarin deden premier Rutte en minister De Jonge een klemmend beroep om weer thuis te werken. Arriva zag het aantal reizigers daarna afnemen met 5 tot 10 procent.

Groningen Bereikbaar vergeleek het aantal reisbewegingen in de week na de herfstvakantie met de week voor de herfstvakantie. Op alle meetpunten in en rond de stad nam het verkeer met acht procent af. De afname van de drukte is vooral te merken in de binnenstad. Daar is het zo’n 14 procent rustiger dan normaal.

De persconferenties en de maatregelen van het kabinet hebben daarmee een duidelijk effect op de reisbewegingen. Toch lijkt de ondergrens bereikt. Vorige week dinsdag scherpte Rutte de coronamaatregelen nog eens aan. Desondanks nam het aantal reisbewegingen in die week juist weer wat toe. Was het in de week van 19 oktober nog 34 procent rustiger op de weg dan voor corona. Vorige week was dat nog maar 22 procent.

Nieuws

Meest gelezen

menu