Oekraïense vluchtelingen vinden ook onderdak in voormalig gemeentehuis Muntendam

Het voormalige gemeentehuis in Muntendam. Foto: Archief Harry Tielman

In het voormalige gemeentehuis van Muntendam worden ook vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Dat heeft het college van Midden-Groningen besloten, om voorbereid te zijn op de komst van meer vluchtelingen.

Volgens de gemeente opent deze locatie als er in Hoogezand en Slochteren geen mogelijkheid voor opvang meer is. In de voormalige school aan de Astronautenlaan in Hoogezand verblijven nu 25 vluchtelingen, in het voormalige gemeentehuis van Slochteren zijn dat er 70.

In 30 gastgezinnen in Midden-Groningen verblijven nu 104 vluchtelingen.

Als alle drie de gemeentelijke locaties volledig in gebruik zijn is er plaats voor ongeveer 300 vluchtelingen.

Hulpnetwerken

Zowel in Hoogezand als Slochteren hebben inwoners, scholen en kerken hulp aangeboden en acties georganiseerd. Omwonenden van de Astronautenlaan hebben een netwerk voor hulp gevormd. Ook in Slochteren is er een dergelijk netwerk actief.

Inmiddels hebben diverse vrijwilligers veel hand- en spandiensten verleend op de locaties, zoals bijvoorbeeld het opmaken van bedden bij aankomst, het tolken, het meegaan naar de tandarts of de Kledingbank, het geven van Nederlandse les, of het breien van sokken en kinderslofjes.

De opvanglocatie in Muntendam is weliswaar nog niet in gebruik, maar ook daar zegt de gemeente dat zij zich is verzekerd van hulp door inwoners.

Onderwijs

Omdat vluchtelingenkinderen uit Oekraïne vaak nog niet (voldoende) Nederlands spreken en het onderwijs nieuw voor hen is, is er tussen de basisscholen in Midden-Groningen afgesproken dat de leerlingen gebruik kunnen maken van de Taalschool Midden-Groningen van Stichting Ultiem onderwijs. Dit is een bestaande taalschool voor onderwijs aan nieuwkomers en vluchtelingen waar 2 extra groepen worden ingericht voor vooral vluchtelingen uit Oekraïne.

Werk

Tot nu toe hebben ongeveer 20 vluchtelingen een beroep gedaan op de ondersteuning naar werk. Het gaat om zowel vluchtelingen uit gastgezinnen als mensen uit de gemeentelijke opvang. De vluchtelingen zijn erg gemotiveerd en zijn bijna gelijk 1 op 1 te plaatsen bij een werkgever. Er zijn mensen geplaatst bij onder andere een kwekerij en hotel Van der Valk Zuidbroek.

Nieuws

Meest gelezen

menu