Olaf Vos coördinator publieksafdeling Centrum Groninger Taal & Centrum

Olaf Vos streektaalconsulent en per 1 september de nieuwe coördinator van het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) foto archief dvhn

Olaf Vos is met ingang van 1 september 2020 de nieuwe coördinator van Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC).

Vos is sinds begin dit jaar werkzaam voor CGTC als streektaalconsulent onderwijs. Naast het ontwikkelen van lesmateriaal voor primair en voortgezet onderwijs gaat Vos als coördinator de publieksafdeling aansturen.

Geboren in 1972 in Delfzijl en opgegroeid in Meedhuizen, is Olaf Vos liefhebber en promotor van het Gronings en al ruim vijftien jaar actief in de Groninger scene. In 2003 richtte hij de Groninger muziekband Bond tegen Harries op en sinds die tijd besteedt hij bijna al zijn (vrije) tijd aan het promoten Gronings. Vos is zanger/rapper van de Groningstalige coverband VanDeStraat.

De kans zich verder te verdiepen in het Gronings

Door het geven van Groninger taalcursussen, het vertalen en schrijven van Groninger teksten en muziek en het uitvoeren ervan lukt het Vos inmiddels al jaren om het Gronings over te brengen aan een breed publiek. Bij jong en oud en zowel binnen als buiten onze provincie. Als coördinator en streektaalconsulent bij CGTC zal hij zich verder verdiepen in het Gronings.

Vos ziet genoeg kansen en mogelijkheden om nieuwe projecten en activiteiten rondom de Groninger taal te ontwikkelen. ,,Het kwam voor mij wel een beetje als een verrassing dat ik gevraagd werd voor deze mooie extra taak. Ik wil me met mijn collega’s de komende jaren focussen op samenwerking met Nedersaksische streektaalorganisaties om mooie projecten op te zetten.’’

Voldoende uitdagingen

,,Daarnaast zie ik voldoende uitdagingen zoals verbindingen leggen met niet alleen het onderwijs, maar ook erfgoed en bijvoorbeeld maatschappelijke ontwikkelingen. Wat mij betreft gaan we dus, naast de vertrouwde activiteiten, de komende jaren ook nieuwe projecten oppakken.

,,Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat er veel potentie, kracht en creativiteit zit in het relatief kleine team waarin we werken’’, ziet Vos. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we daarmee in de toekomst de liefhebber van het Gronings cultureel erfgoed regelmatig zullen verrassen.”

Het Bureau Groninger Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen en het Huis van de Groninger Cultuur werken sinds 1 januari 2018 samen onder de naam Centrum Groninger Taal & Cultuur, in het kort: CGTC. www.cgtc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu