Gemeente Oldambt draait Afeer de duimschroeven aan. Bezuinigen op ambtenarenapparaat binnen het werk- en leerbedrijf in Winschoten

Oldambt wil dat werk- en leerbedrijf Afeer in Winschoten 4 procent bezuinigt op de bedrijfsvoering. Dat betekent dat in hun optiek de stofkam door het ambtenarenapparaat moet.

Wethouder Giny Luth van de gemeente Westerwolde is bestuurder van Afeer.

Wethouder Giny Luth van de gemeente Westerwolde is bestuurder van Afeer. Foto: Huisman Media

Het dagelijks bestuur (DB) van Afeer praat vandaag over het voorstel van Oldambt. Of Pekela en Westerwolde de opvatting delen moet blijken. Hennie Hemmes (SP), afgevaardigde namens Pekela zegt al op voorhand met veel vragen te zitten. ,,Om hoeveel mensen gaat het, wat zijn dan de frictiekosten, kun je nog wel afscheid nemen van ambtenaren, gaat het om gedwongen ontslagen. Kortom het gaat een boeiende discussie worden.”

Of het haalbaar is moet blijken

Oldambt moet zelf fors bezuinigen en ze heeft daarom bij alle gemeenschappelijke regelingen aangegeven, zoals bijvoorbeeld ook de Veiligheidsregio, vier procent te willen bezuinigen. ,,Of dat haalbaar is moet blijken, maar het is in ieder geval een koers die wij hebben ingezet”, zegt wethouder Erich Wunker (VVD) van de gemeente Oldambt.

Opmerkelijk is dat Oldambt naar een besparing op het ambtenarenapparaat wil kijken, maar dat het toenmalig bestuur geen moeite had met het afsluiten van een contract met de voormalige directeur (Scherbeyn/red), wat inhoudt dat hij sinds zijn afscheid in 2018 nog steeds op de loonlijst staan.

Oldambt gaat wat een eventuele bezuiniging op Afeer betreft nog een stap verder. ,,Wij willen ook dat een externe deskundige een benchmark uitvoert naar de kostenontwikkeling en dus ook de omvang van de ambtelijke organisatie.” Daar hoeft wat wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen) van Westerwolde niets achter worden gezocht. ,,Wij hebben voor de volle honderd procent vertrouwen in directeur Johan van Dam. Als gemeente huren wij ook regelmatig deskundigheid in. Voor Afeer geldt dat het best goed is om te kijken of je op het goede spoor zit. Nogmaals, dat heeft niets met de directeur te maken. Daarin hebben wij het volste vertrouwen.”

Bedrijfstak sociale werkplaatsen verdient meer aandacht en geld vanuit Den Haag

Johan van Dam wil zelf niet reageren op het voorstel van Oldambt. ,,Dat is een discussie voor het bestuur. Ik ga me daarin niet mengen.” Hij begrijpt wel dat er kritisch naar de bedrijfsvoering wordt gekeken. ,,Maar dat doe ik al sinds ik in 2018 directeur ben. We hebben te maken met overheidsgeld en daar moet je zorgvuldig mee omgaan.” Bij Afeer staan nog ongeveer negentig ambtenaren, van de ruim 900 medewerkers op de loonlijst.

Luth vindt overigens dat de bedrijfstak van sociale werkplaatsen meer aandacht verdient vanuit Den Haag. ,,Den Haag heeft de SW over de schutting gegooid en in handen gegeven van gemeenten, maar ondertussen wordt de subsidie jaarlijks minder. Dat kan niet.” Vorige week heeft ze de nieuwe algemeen directeur van het VNG op het hart gedrukt Den Haag er van te overtuigen dat er meer geld naar de SW bedrijven moet. ,,Ik heb een vurig pleidooi gehouden om bijvoorbeeld naar de situatie in Oost-Groningen te kijken. Er moet voor onze bedrijven gewoon meer geld bij. En den Haag mag geen politiek bedrijven over de hoofden van kwetsbare mensen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu