Oldambt draait sloop karakteristieke panden in hartje Winschoten terug

De karakteristieke panden in de Blijhamsterstraat zijn van de sloopkogel gered. Foto: dvhn

Twee karakteristieke panden aan de Blijhamsterstaat in Winschoten worden alsnog van de sloopkogel gered. Het college van de gemeente Oldambt draait haar besluit terug.

Ruim een jaar geleden ontstond er in Winschoten ophef over het voornemen om de bewuste panden in hartje Winschoten te slopen. Erfgoedvereniging Heemschut wees het college er op dat beide panden op de lijst van karakteristieke panden staan.

De oude gevels blijven in tact

Ook Robert Jalink, erelid van stichting Oud-Winschoten, mengde zich in de discussie. Hij vreesde dat de panden moesten wijken voor een stadstuin. ,,Ik ben blij dat het college het besluit terugdraait”, reageert hij opgelucht en blij. ,,Maar het blijft opmerkelijk dat ze op het stadhuis niet wisten dat deze panden op de lijst van karakteristieke gebouwen staan. Ik hoop nu wel dat de oude gevels in tact blijven”, reageert Jalink. Dat is volgens wethouder Erich Wünker (VVD) van de gemeente Oldambt het geval. ,,Een architectenbureau zet op papier hoe zij denkt dat de panden weer hersteld kunnen worden en als woningen kunnen gaan dienen. Als we het plan goedkeuren kunnen we de panden verkopen aan het bureau.”

Wünker geeftg eerlijk toe dat het college geen weet had dat de panden als karakteristiek zijn bestempeld. Mede omdat de veiligheid rondom het pand ter discussie stond. Af en toe dreigde iets van de gevel te vallen greep het college in. Er werd hekwerk geplaatst en aan sloop viel niet te ontkomen, mede omdat vanuit de vastgoedwereld geen interesse was om de panden te kopen en te renoveren.

Najaar 2021 kunnen de nieuwe bewoners er terecht

Wünker denkt dat de woningen in het najaar van 2021 bewoond kunnen worden. Vooruitlopend op de nieuwe ontwikkeling zal er rond de zomer kortdurend aan de panden gewerkt worden, om ze wind- en waterdicht te maken. De bewuste panden zijn meer dan honderd jaar oud en hebben fraaie ornamenten.

Jalink is blij dat de Blijhamsterstraat iets van zijn oude grandeur terugkrijgt. ,,Er wordt nu aan de andere kant van de straat ook gewerkt aan het voormalig pand van Flint. Als dat herstel ook is afgerond, lijkt het er weer een beetje op.”

De Blijhamsterstraat was de oudste winkelstraat van Winschoten. Op historische foto’s ademt de straat de sfeer van Amsterdamse winkelstraten. Mooie gevels, statige panden. Iets van die statige panden blijft nu behouden voor Winschoten. Oldambt draait sloop karakteristieke panden terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu