Amsterdammer verruilde torenhoge flats voor ruimte van Blauwestad maar krijgt alsnog een 'enorme schuur' voor de deur

Na 57 jaar vertrok Albert Staphorst uit zijn geliefde Amsterdam, omdat er torenhoge flats en horecapleinen rondom zijn huis werden gebouwd. Hij koos er twee jaar geleden bewust voor om te verhuizen naar Blauwestad, in het volgens Staphorst, ‘nog mooiere Noordoost-Groningen’. Rust, ruimte en uitzicht trokken hem over de streep.

Omwonenden ergeren zich aan de 'witte schuur' die achter middelste woning is gebouwd.

Omwonenden ergeren zich aan de 'witte schuur' die achter middelste woning is gebouwd. Foto DvhN

En het bleek een goede stap, tot deze zomer de buurman een, volgens Staphorst ‘enorme schuur’ ging bouwen. 2,5 meter hoog, 7 meter breed. Een nachtmerrie voor de familie Staphorst.

‘Ik dacht: dit kan niet, je moet je aan de regelgeving houden’

,,Op een dag stak hij de schop in de grond. Ik vroeg aan hem wat ben je van plan? Je hebt je aan regelgeving te houden. Nee hoor kreeg ik als antwoord. Het is hier vergunningsvrij bouwen. Ik dacht: dat kan niet, dit is in strijd met het beeld en kwaliteitsplan.”

Staphorst liet het er niet bij zitten en ging verhaal halen bij de gemeente Oldambt en de provincie. Maar hij werd van het kastje naar de muur geslingerd en richtte zich ten langen leste maar tot de raad van de gemeente Oldambt. Want, zo meent Staphorst, ,,de gemeente Oldambt heeft absoluut gefaald. Ik ben misleid en de gemeente heeft zich niet aan het beeld kwaliteitsplan gehouden. Ze hebben het over waarborgen in het beeld en kwaliteitsplan, maar houden zich er niet aan.” Hij vindt dan ook dat de gemeente handhavend moet optreden tegen de schuur van zijn buurman, die iets heeft gebouwd op diens kavel wat in zijn ogen niet is toegestaan.

Toch mag het, kreeg hij te horen van wethouder Gert Engelkens (PvdA) van de gemeente Oldambt. Vergunningsvrij bouwen is wettelijk al jarenlang toegestaan. ,,Sneu voor deze meneer”, vindt Engelkens, ,,maar dit valt niet terug te draaien of te herstellen, want we zijn aan de wet gehouden.”

Blauwestad onderzoekt de zaak juridisch

Van de directie van Blauwestad krijgt Staphorst binnenkort antwoord of hij terechte kritiek heeft geuit. ,,Juridisch zijn we dat aan het onderzoeken”, zegt Rene Perton. Maar erg veel hoop hoeft Staphorst niet te hebben. want zoals ook Engelkens aangaf, de wet is duidelijk wat betreft vergunningsvrij bouwen. ,,Daar komt bij dat dat deel van de straat en kavel waar Staphorst nu woont (Leeuwerik/red) van Ballast Nedam was. Als Staphorst zich al tot een partij moet wenden is dat Ballast Nedam. Een unieke situatie, want de rest van de kavels valt onder Blauwestad. Niet dat het iets uitmaakt wat betreft dit punt, want de wet geldt ook voor die kavels.”

Staphorst heeft inmiddels een oplossing aangedragen voor ‘zijn probleem’. Hij wil dat hij elders in Blauwestad een kavel krijgt waar hij kan bouwen. ,,Ik heb ooit 500.000 euro geïnvesteerd in Blauwestad. Bepaald geen reep chocola en wil dus gecompenseerd worden.” ,,En”, zo hield Staphorst de raad voor, ,,het laat zich raden dat de sfeer in de straat er niet op is vooruit gegaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu