Oldambt maakt miskleun met 'loonstrookje' en meldt dat bij de autoriteit persoonsgegevens

De gemeente Oldambt heeft een fout gemaakt met het verspreiden van het ‘loonstrookje’ voor bijstandsgerechtigden. De miskleun is deze week gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Aleid Wolfsen is voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Aleid Wolfsen is voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Foto: Marco De Swart

Formeel gesproken gaat het om een data-lek waarbij een groep van 250 inwoners van Oldambt, die maandelijks een bijstandsuitkering krijgt, buiten hun schuld om betrokken is geraakt.

Privacygevoelige informatie van uitkeringsgerechtigden gedeeld

Eind vorige week is er op het stadskantoor iets misgegaan bij de uitdraai van de ‘loonstrookjes’. Bij 125 mensen is een ‘loonstrookje’ bezorgd met hun eigen persoonlijke gegevens, maar aan de achterkant waren ook persoonlijke gegevens van een andere bijstandsgerechtigde te lezen. Privacygevoelige informatie, naast het geldbedrag bijvoorbeeld ook het burger servicenummer (BSN).

Op de postkamer is verzuimd een eenzijdige print te maken. Per abuis is een dubbelzijdige print uitgedraaid. Begin deze week meldde zich iemand die de omissie had ontdekt. Tot dusver hebben zich niet meer mensen gemeld.

Met de privacygevoelige informatie zou in het ergste geval fraude gepleegd kunnen worden. Het is daarom dat de gemeente Oldambt de betrokken personen een brief heeft gestuurd en naast het aanbieden van excuses, ook heeft gevraagd het ‘loonstrookje’ terug te sturen. Nog niet duidelijk is of er al gehoor is gegeven aan de oproep.

Naast de 125 mensen die informatie van anderen hebben ontvangen zijn er 125 personen die een blanco briefje hebben ontvangen., Hun informatie is dus naar een ander persoon gegaan.

Excuusbrief en belrondje langs gedupeerden

De gemeente Oldambt zit erg in de maag met de fout en heeft naast de excuusbrief ook nog een belronde in petto. Het gaat in eerste instantie om de 125 personen die een kale brief hebben ontvangen. Want, zo zegt een woordvoerder, ‘we vinden nazorg wel heel erg belangrijk, omdat als informatie in handen komt van kwaadwillende personen, deze iets met de gegevens kunnen doen.’

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema gaat in ieder geval nog steeds van de goedwillendheid van de mensen uit en dat de betrokken personen het ‘loonstrookje’ van een ander weer inleveren. Ze erkent dat het om een ‘stomme fout’ gaat die niet gemaakt had moeten worden. Daarom lichtte ze eerder deze week de raad van de gemeente Oldambt in en werd het data-lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De uitglijder heeft geen persoonlijke consequenties. Om fouten te voorkomen wordt voortaan een dubbelcheque gedaan door twee verschillende personen.

Geluk bij een ongeluk is dat de printer die de briefjes uitdraait per ronde maximaal 250 loonstrookjes kan uitdraaien. Oldambt heeft ongeveer 1300 bijstandsgerechtigden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu