Oldambt sluit supermarkt aan Nassaustraat uit

Op het terrein van Veenstra-Glazenborg komt geen supermarkt. Foto archief Huisman Media

Het is vanaf woensdag niet meer mogelijk om aan de Nassaustraat in Winschoten een supermarkt te bouwen.

Het is vanaf woensdag niet meer mogelijk om aan de Nassaustraat in Winschoten een supermarkt te bouwen.

De raad van Oldambt heeft daarvoor dinsdagavond in een extra raadsvergadering het bestemmingsplan aangepast. Woensdag wordt het besluit al in de Staatscourant geplaatst.

Binnenstadsvernieuwing
Een supermarkt langs de Nassaustraat, de entree van Winschoten aan de westkant, vindt wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van de gemeente Oldambt ongewenst. ,,Het past niet in ons plan van binnenstadsvernieuwing. Daarin hebben we met elkaar afgesproken dat we ons op het centrum concentreren. Toen we het bestemmingsplan goed hadden bekeken, kwamen we ergens tegen dat er op een aantal plekken aan de Nassaustraat nog een supermarkt gebouwd mocht worden.''

Het gaat om de locaties van het voormalige fabriekscomplex Veenstra-Glazenborg, de oude wasserij Dieterman en de winkel waarin fietsenhandel Mulder was gevestigd.

Marktsignalen
Enkele weken geleden kreeg de gemeente in de peiling dat er een partij geïnteresseerd was om langs de Nassaustraat een supermarkt te beginnen. Concreet heeft zich nooit een partij gemeld op het stadhuis. ,,Maar je kunt beter voorkomen dan genezen. Maar het is niet de reden geweest om het bestemmingsplan aan te passen. We hebben het zelf geconstateerd”, legt Broekhuizen uit. Maar het signaal vanuit de ‘markt' heeft het aanpassen van het bestemmingsplan wel versneld.

Het verpauperde terrein van Veenstra-Glazenborg is de gemeente al lange tijd een doorn in het oog. Het biedt een desolate aanblik. Al ruim negen jaar staan er drie huizen, enkele loodsen en de fabriekshal leeg. Geen visitekaartje voor de tweede koopstad van Groningen. De machinefabriek ging in 2014 failliet en sindsdien houdt de curator zich met de verkoop van terrein en panden bezig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu