Burgemeester Sikkema is wachten op testuitslag biomassa-installatie beu: Dit wekt geen vertrouwen

Otto Schröder bij de omstreden biomassa-installatie. Foto: Huisman Media

De gemeente Oldambt wil het liefst nog deze week weten wat de uitkomst is van de tweede test omtrent de uitstoot van de biomassa-installatie bij zwembad De Watertoren in Winschoten.

Die uitslag laat lang op zich wachten, dit tot ergernis van burgemeester Cora-Yfke Sikkema. ,,Dit wekt geen vertrouwen”, laat ze weten. Vorige week al heeft ze contact laten zoeken met de firma Boonstoppel Engineering. Ook deze week is er weer contact geweest. Het steekt Sikkema dat Boonstoppel al in bezit is van het testrapport, maar de gemeente en de omwonenden nog geen duidelijkheid hebben. ,,Terwijl wij aangegeven hebben dat ongeveer twee weken na de testdagen er duidelijkheid zou zijn.” Die termijn is inmiddels overschreden.

Uitstoot te groot

Uit eerder onderzoek is duidelijk geworden dat de installatie tien keer te veel koolmonoxide, 26 keer te veel benzeen en vier tot vijf keer te veel fijnstof uitstoot. Dat onderzoek kwam er op voorspraak van omwonenden die klaagden over problemen met hun luchtwegen, hoofdpijn en stankoverlast.

Otto Schröder is direct omwonende en vindt het ‘vreemd’ dat de tweede testuitslag zo lang op zich laat wachten. Wat hem betreft had een tweede test helemaal niet gehoeven. Sikkema was het niet met hem eens. Zij gaf ook groen licht voor een tweede test, want zij huldigt het standpunt dat een bedrijf ook een tweede kans moet hebben om zelf ook een test te laten uitvoeren. Het bedrijf krijgt daarmee ook de mogelijkheid om de installatie - eventueel - aan te passen.

Schröder stapte eerder naar de Nationale Ombudsman, omdat hij niet te spreken was over de communicatie door de gemeente. Hij kreeg gelijk van de Ombudsman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu