Oldambt wijzigt regels huishoudelijke hulp

Inwoners van Oldambt die huishoudelijke hulp krijgen, gaan daarvoor vanaf juli vijftien euro per week betalen. Het gaat om mensen met een inkomen boven honderddertig procent van de bijstandsnorm.

Tot dusver was de bijdrage inkomensafhankelijk. Volgens wethouder Bard Boon (PvhN) is de financiële maatregel nodig omdat gemeenten minder geld van het Rijk krijgen.

Indicatie

In de gemeente Oldambt doen ongeveer 1500 huishoudens een beroep op vakmensen, die namens een aanbieder huishoudelijke hulp verzorgen. Het gaat dan om werkzaamheden als bijvoorbeeld stofzuigen, ramen zemen en wassen of toilet schoonmaken.

De indicatie voor hulp wordt voortaan gedaan door medewerkers van bedrijven die huishoudelijke taken verrichten. Nu nog wordt dat uitgevoerd door medewerkers van de gemeente op de afdeling WMO. ,,De mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben, kunnen zich rechtstreeks melden bij de aanbieders waarmee wij in zee gaan. Inwoners die nu al huishoudelijke hulp ontvangen, houden daar recht op en worden persoonlijk geïnformeerd over wat deze nieuwe opzet voor hen betekent.”

Harde eis

Gevolgen voor de ‘eigen’ WMO medewerkers hebben de nieuwe afspraken niet volgens Boon. ,,Ze hebben het druk genoeg.”

Oldambt maakt voor juli een keuze met welke aanbieders van huishoudelijke hulp ze in zee gaat. Boon denkt dat er uiteindelijk ongeveer vier of vijf overblijven. Een harde eis is dat de aanbieders zich ‘absoluut’ aan de cao voor de thuiszorg houden.

De gemeente streeft ernaar dat inwoners die al huishoudelijke hulp ontvangen, zo weinig mogelijk van aanbieder hoeven te wisselen. Op dit moment wordt die hulp verzorgd door Oosterlengte, Buurtzorg, Thuiszorg Groningen en tot eind april door het onlangs failliet gegane TSN. Eind april is er een aantal inloopbijeenkomsten voor de mensen die vragen hebben over de veranderingen.

tammo.beishuizen@dvhn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu