Oldambt wil aanpak GHB-drug

GHB. FOTO ARCHIEF DVHN

Politie en de gemeente Oldambt overwegen in de strijd tegen misbruik van partydrug GHB matrixborden in te zetten op het Marktplein in Winschoten.

GHB staat bekend als een ‘rape-drug’ (verkrachtingsdrug). Vaak zijn jonge meisjes slachtoffer van de drug. Na gebruik kunnen ze onwel worden en willoos slachtoffer van seksueel geweld.

In Winschoten zijn de laatste weken enkele voorvallen geweest waarbij vrijwel zeker GHB in drankjes van tienermeisjes werd gedaan.

,,Het is een zorgelijke ontwikkeling”, meent burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt. ,,Dit vindt niemand leuk. Ook de horeca niet, want niemand wil een slechte naam.”

De jeugdagent in Winschoten heeft het misbruik van GHB zeer recent aanhangig gemaakt bij de gemeente Oldambt. ,,Hij heeft ons gevraagd of het zinnig is om uit oogpunt van preventie, matrixborden op het Marktplein te plaatsen. We denken er nu over na. Als we de borden inzetten doen we dat enkele weken achter elkaar. We denken nu al na over de tekst die we er eventueel op willen plaatsen.”

Vorig jaar nog werden in Amsterdam matrixborden ingezet op plekken waar veel mensen samenkomen. In de hoofdstad werden destijds mensen, met name toeristen, gewaarschuwd voor witte heroïne.

Als er daadwerkelijk matrixborden in het uitgaansgebied komen, betekent dat een primeur voor Winschoten. Als gemeente en politie dat doen, krijgen de horecaondernemers vooraf een brief met daarin uitleg waarom de inzet van waarschuwingsborden nodig is.

,,We sluiten niet uit dat we ook nog scholen gaan bezoeken en voorlichting gaan geven over drugsmisbruik. Maar daarover moeten we met de wethouder van onderwijszaken nog van gedachten wisselen. We kunnen bijvoorbeeld medewerkers van de gezondheidsdienst voorlichting laten geven op scholen.”

Voor het zover is heeft de burgemeester eerst nog een advies. ,,Neem geen drankjes van onbekenden aan en laat je drankje niet onbeheerd achter. Eigenlijk is het de boodschap die iedere ouder aan zijn kinderen geeft. Wat dat betreft is er door de jaren heen niets veranderd.”

Nieuws

Meest gelezen

menu