Oldambt wil met buurgemeenten gebruik lachgas aanpakken: 'In sommige cafés meer lachgas dan drankjes'

Oldambt wil samen met buurgemeenten de strijd aangaan om handel in en gebruik van lachgas aan te pakken. Binnenkort valt recreatief gebruik van lachgas onder de Opiumwet.

Oldambt gaat de strijd aan met lachgas.

Oldambt gaat de strijd aan met lachgas. Foto: Niels de Vries

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt wil de lachgas-problematiek binnenkort op de agenda zetten in het regionale driehoeksoverleg. Daarbij schuiven ook Westerwolde en Stadskanaal aan. ,,En desnoods gaan we met meer gemeenten om tafel.”

Verbod van lachgas in uitgaansleven

Sikkema is al met horecaondernemers in gesprek om afspraken te maken over lachgas. Het is de bedoeling dat in een nieuw, nog op te stellen convenant komt te staan dat verkoop en handel in lachgas in het Winschoter uitgaansleven niet meer wordt toegestaan. Volgens Sikkema zijn de ondernemers van goede wil, maar wordt gehamerd op solidariteit.

,,Iedereen moet dus meedoen.” En daar zit hem ook de kneep, want verkoop van en handel in lachgas is uiterst lucratief en zolang het wettelijk niet verboden is, is handhaving en streng optreden niet aan de orde.

,,We kunnen een ethisch appel richten aan de ondernemers, maar ik heb met een ondernemer een gesprek gehad die zegt er een half miljoen euro aan te verdienen.” Zelf heeft Sikkema voor het uitbreken van de coronacrisis cafés in de Winschoter binnenstad bezocht en geconstateerd dat er veel gebruikers zijn van lachgas.

,,Ik heb met eigen ogen gezien dat in een café meer lachgas werd gebruikt dan drankjes genuttigd. En ik heb weet van iemand die soms honderd van die met lachgas gevulde ballonnen gebruikt.”

Landelijke aanpak noodzakelijk

Sikkema wil haar stappenplan eerst met de raad van Oldambt bespreken. Die drong er in januari van dit jaar in meerderheid op aan in de motie ‘Gebruik je brein, geen lachgas voor de gein’ , om gebruik, verkoop en overlast van lachgas tegen te gaan. Er ligt inmiddels een onderzoeksrapport dat zodra de coronacrisis ten einde is en de horeca weer open gaat, wordt besproken.

Om lachgas effectief tegen te gaan wordt een landelijke aanpak noodzakelijk geacht. Er geldt nog geen verbod op het gebruik van recreatief lachgas. Lachgaspatronen zijn ook gewoon verkrijgbaar in de winkel. Daarom kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hier niet op handhaven, laat een woordvoerster weten.

Maar er is hoop. ,,Staatssecretaris Blokhuis van VWS heeft begin december 2019 aangekondigd dat het recreatief gebruik van lachgas verboden wordt. Lachgas gaat onder de Opiumwet vallen in plaats van de Warenwet”, aldus de woordvoerster van NVWA. Over de handhaving is nog niets bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu