Oldambt wil verder met starterslening

FOTO ARCHIEF DVHN

Wegens succes geprolongeerd. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt wil ook dit jaar geld opzijleggen voor starters op de woningmarkt.

Wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) van Oldambt heeft met haar collegeleden afgesproken dat er dit jaar drie ton kan worden geïnvesteerd in de zogenoemde startersregeling. Ze heeft goede hoop dat de meerderheid van de raad het voorstel steunt. ,,Het is al sinds 2011, toen Oldambt hiermee is begonnen, een succes. Het is feitelijk bewezen dat het helpt voor de doorstroming op de woningmarkt.”

Te kostbaar

De regeling die enkele jaren geleden werd opgetuigd, werd destijds door de rijksoverheid mede gefinancierd, maar wegens groot succes is het Rijk inmiddels afgehaakt. Te kostbaar. Toch zijn er weer gesprekken gestart met het Rijk om het ministerie van Volkshuisvesting ertoe te bewegen weer geld te stoppen in het potje voor startersleningen.

In 2014 kreeg Oldambt bijvoorbeeld nog 215.000 euro van het Rijk, waarmee er voor starters in de gemeente Oldambt, met de gemeentelijke bijdrage, in totaal 430.000 euro beschikbaar was.

Negentien verhuisbewegingen

In 2014 werden tien startersleningen verstrekt. Met elkaar leverde dat uiteindelijk negentien verhuisbewegingen op. ,,Daar is het ons allemaal om te doen. We willen doorstroming creëren op de woningmarkt”, legt Broekhuizen uit.

In 2015 was het succes nog groter. In dat jaar maakten 23 mensen gebruik van de regeling en uiteindelijk waren er 45 verhuisbewegingen te noteren. ,,De regeling heeft zich bewezen en werkt, vandaar dat we de lijn willen doortrekken.”

Duurzaamheidsmaatregelen

Wie voor de regeling in aanmerking wil komen, moet voldoen aan enkele criteria. ,,Je moet voor het eerst een huis kopen en het pand mag niet duurder dan 200.000 euro zijn. Vervolgens kun je maximaal 25.000 euro via deze regeling lenen. Dat was 20.000 euro. Het geld kun je ook gebruiken om duurzaamheidsmaatregelen te nemen, zoals de aanschaf van zonnepanelen. Graag zelfs. De provincie dringt er zelfs op aan.” De regeling is dus niet inkomensafhankelijk.

In de gemeente Oldambt stonden op 1 januari 2015 585 koopwoningen leeg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu