Het Noorden bereidt zich voor op oudejaarsavond: oliebollenfile en brandjes in Oosterparkwijk

Een brandje op straat in de Oosterparkwijk. Foto: DVHN

In Adorp ligt het hout klaar voor het vreugdevuur en in verschillende wijken van Stad ontstaan de eerste brandjes op straat. Het Noorden bereidt zich voor op oudejaarsavond.

Veel mensen grijpen de oudejaarsmiddag aan om hun voorraad nog even aan te vullen. Met extra oliebollenmix voor onverwachte gasten en... vuurwerk natuurlijk.

Zo stonden Jason Santon en Cinottra Bos vanmiddag met velen in de rij bij West Vuurwerk aan de Sontweg in Groningen gebogen over de bestellijst. Met nog een paar uur drukte te gaan, blikte eigenaar Martin West alvast tevreden terug op het seizoen.

,,We hebben meer verkocht dan anders. Ik merk dus niet dat mensen bang zijn voor mist, maar misschien was het zonder weerwaarschuwing nog drukker geweest. Die waarschuwingen had je vroeger niet.''

 

Volgens West, die 15 jaar in het consumentenvuurwerk zit, lopen vooral knalvuurwerk en de grote siervuurwerkpakketten beter dan ooit. ,,Er is een run op knallers omdat daar veel over te doen is. Veel mensen zijn bang dat het volgend jaar wordt verboden en gaan nog een keer los.''

Compound vuurwerk

Ook het zogenaamde compound vuurwerk komt er steeds meer in. ,,Zo'n doos doet het bijvoorbeeld heel goed'', zegt West, wijzend op een doos vuurwerk op de balie. Eén keer aansteken (het vuurwerk is doorgelont) is genoeg voor een 'professionele' show van 3 minuten.

,,Dan heb je mooie, hoge vuurpijlen en harde knallen. Steeds meer mensen halen dat in huis omdat ze weten dat het mooi is.'' De doos van 3 minuten kost 250 euro. Maar dan heb je ook wat. ,,Je hebt ook boxen van 80 euro, dan heb je ook een leuke avond.'' Volgens West gaan z'n klanten met gemiddeld voor 100 euro aan vuurwerk de deur uit.

In de rij

De rij voor de oliebollenkraam Wiltjer-Fogerty op de Grote Markt was vanmiddag enorm: tot ver voorbij het Stadhuis.

Twee vrouwen liepen blij met hun witte tasjes bij de kraam vandaan. Wachttijd? Een uur. ,,Maar we hebben er wel dertig. We liepen er toch langs en ik weet dat ze hier lekker zijn.’’

 

Een man in een felblauwe jas was iets slimmer geweest. Hij heeft een bestelling geplaatst. ,,Anders zijn de appelbeignets op, terwijl we die juist zo lekker vinden. Ik haal hier al twintig jaar mijn oliebollen. We hebben goed weer vandaag, ik heb hier ook weleens in de sneeuw gestaan.’’

Oliebollen, krentenbollen en appelflappen

Tees Wiltjer van de oliebollenkraam had het beslag op zijn snoet zitten. ,,Het is altijd zo druk op Oudejaarsdag. De gewone en de krentenbollen zijn het meest populair en gaan gelijk op. De appelflappen zijn ook enorm in trek.’’

Met de drukte bij de kraam was er geen tijd om even te pauzeren. Kunnen de bakkers vanavond de jaarwisseling nog wel vieren? ,,We zijn heel moe vanavond, maar we proberen altijd 12 uur te halen.’’

De oliebollenkraam op de Grote Markt in Stad was niet de enige die het druk had. Ook voor de kraam in Westerhaven in Stad stond een lange rij.

Brandjes in de Oosterparkwijk

In de Oosterparkwijk brandden 's middags de eerste vuren op straat al. Bewoners zetten hun afval op de stoep.

De zwarte rook die vrijkwam was in de omgeving goed zichtbaar.

Carbidschieten in Feerwerd

In Feerwerd werd vanmiddag en vannacht carbid geschoten. Vanmiddag is alles in stelling gebracht. Om middernacht is er kloksmeren, dan luiden dorpsbewoners om de beurt de kerkklok door aan een touw te trekken. Rond half één vannacht verzamelt iedereen zich rond de nieuwjaarslocatie aan de Oosterweg. Daar brandt het warme vreugdevuur en toosten bewoners op het nieuwe jaar.

Adorp

In Adorp is de Jeugdsoos bezig hout te verzamelen voor het vreugdevuur van vanavond. Om klokslag 00:00 uur wensen bewoners thuis hun geliefden een gelukkig nieuwjaar. Daarna gaan ze naar het metershoge vuur om dorpsbewoners een goed jaar te wensen. Daar worden tussen de honderd en tweehonderd mensen verwacht, zeggen Edwin van der Zee van Volksvermaken en Martin Kadijk van de Jeugdsoos. Om 00:30 uur precies gaat de fik erin.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu