Olivier (8) uit Blijham overleed aan zeldzame ziekte na fout van kinderartsen OZG in Scheemda. 'Ik word er misselijk van'

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Groningen Foto: Jaspar Moulijn

Drie kinderartsen van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda erkennen dat ze twee jaar geleden een verkeerde diagnose stelden waardoor de 8-jarige Olivier uit Blijham mogelijk onnodig is overleden aan de zeldzame ziekte van Kawasaki.

Dat bleek dinsdag tijdens een emotionele zitting van het medisch tuchtcollege in Groningen. ,,Waarom hebben jullie op geen enkel moment naar me geluisterd?’’, vroeg de moeder van Olivier aan de drie artsen. ,,Ik heb gesmeekt: 'Alsjeblieft, maak die echo van de vaten van zijn hart, we willen het desnoods zelf betalen'.''

Arts: 'Ik word er misselijk van'

Maar de artsen weigerden. Ze hadden het er tijdens de zitting ook zichtbaar moeilijk mee. ,,Als ik teruglees hoe ik toen heb gereageerd, word ik er misselijk van’’, reageerde de een. ,,De kans op Kawasaki heb ik extreem laag ingeschat en daarom heb ik niet gehandeld zoals ik had moeten handelen’’, bekende de ander. ,,Ik maakte me vreselijke zorgen maar juist omdat we steeds dachten aan Kawasaki maar die kans laag leek, hebben we dat uitgesloten. Een negatieve tunnelvisie’’, zei de derde.

Naar huis gestuurd

De moeder vertelde over Olivier, een vrolijke, attente jongen die nooit ziek was. Juist daarom waren ze als ouders zo vreselijk bezorgd toen hij plotseling koorts kreeg, een dikke tong, misselijk en uitslag. In het ziekenhuis konden de artsen eerst niks vinden. Ze werden weer naar huis gestuurd.

Een dag later werd Olivier nog zieker en gingen de ouders weer met hem naar het OZG. Nu werd hij wel opgenomen. De drie kinderartsen die achtereenvolgens zijn behandeling op zich namen, dachten eerst aan een bacteriële infectie en later aan een enterovirus, maar ze noemden ook de ziekte van Kawasaki, een aandoening waarbij bloedvaten in het hele lichaam ontstoken raken.

De moeder, die bij haar zoon in het ziekenhuis bleef, ging intussen op zoek op internet. Ze las dat erook atypische vormen van Kawasaki zijn en vond dat Olivier alle symptomen ervan had.

Beneden de vijf jaar

Een van de drie kinderartsen had nota bene zelf jaren geleden nog twee zuigelingen behandeld met Kawasaki. Maar doorgaans komt die ziekte alleen voor bij kinderen beneden de vijf jaar. ,,Daarom heb ik wel steeds gedacht aan Kawasaki maar dat ook uitgesloten omdat hij niet aan alle symptomen voldeed.’’

Olivier knapte ogenschijnlijk op en werd daarna weer zieker. ,,Ik zei nog tegen de arts dat zijn handen nu aan het vervellen waren en dat dat precies klopte met het verloop van Kawasaki. Als de eerste symptomen weg waren, vervellen als een slang’’, zei de moeder. De artsen bleven bij hun ontkenning en zagen een oogontsteking aan twee ogen tegelijk - een conjunctivitis - ook niet als een symptoom van Kawasaki.

Gillen in ambulance

Olivier werd weer naar huis gestuurd. Hij knapte eerst weer wat op, tot hij plotseling ernstig ziek werd, ,,Ik word ’s nachts nog steeds wakker doordat ik hem hoor gillen in de ambulance’’, zei de moeder.

Kort na aankomst in een academisch ziekenhuis overleed Olivier. Bij de obductie bleek dat zijn hele lichaam vol zat met ontstekingen door de Kawasaki. Een gespecialiseerd arts vertelde de ouders later dat de Kawasaki waarschijnlijk te genezen was geweest met een hoge dosis van een soort paracetamol. Eén van de kinderartsen erkende dat ze de ziekte zou hebben opgemerkt als ze toch meteen een echo had laten maken.

Het tuchtcollege doet over zes weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu