Duitslandgangers zorgen voor drukte bij commerciële coronatestlocaties in Hoogkerk en Siddeburen

Foto: coronatest

De commerciële coronatestlocaties in het Noorden krijgen het steeds drukker door mensen die naar Duitsland willen reizen.

Zo’n 150 mensen meer dan anders lieten zich maandag en dinsdag testen op corona bij de testlocaties van het commerciële testbedrijf HetHuisartslab, dat in het Noorden locaties heeft in Siddeburen, Hoogkerk, Emmen, Meppel en Nieuw-Amsterdam.

De meeste testklanten gaan naar Duitsland, zegt huisarts Gerben Lochorn, die met meerdere praktijken is aangesloten bij HetHuisartslab. „Maar het heeft ook met de herfstvakantie te maken. We zien ook mensen die naar Dubai of Bali willen.”

Het grootste deel van Nederland, waaronder ook Groningen en Drenthe, geldt momenteel als risicogebied voor de Duitsers. Nederlanders die naar de oosterburen willen dienen een negatieve coronatest bij zich te hebben. Die mag niet ouder zijn dan 48 uur. Lukt dat niet, dan volgen 14 dagen quarantaine.

Alleen al woensdagochtend lieten 25 mensen zich testen op de locatie van HetHuisartslab in Siddeburen omdat ze de komende dagen naar Duitsland afreizen, vertelt Lochorn. In Hoogkerk verwachten ze vandaag 200 tests af te nemen. Ook daarvan gaan de meeste mensen straks naar Duitsland, aldus Lochorn. Morgen opent de huisarts een nieuwe locatie in Hoogezand.

Werk in Duitsland

Tests buiten de GGD om zijn populair omdat mensen er eerder terecht kunnen. Door drukte bij de GGD kan de wachttijd oplopen. Hierdoor kan iemand in de problemen komen met de houdbaarheidsdatum van de negatieve test van maximaal 48 uur. Ook zijn klachten die wijzen op corona vereist bij GGD.

„Heb je geen klachten, maar je wilt toch een test? Dan zul je zelf moeten betalen”, zegt Lochorn. „Dat lijkt me ook heel erg logisch”.

Hij zegt niet meer te verdienen aan mensen die zelf betalen, dan aan mensen die met een verwijzing van de huisarts bij hem komen. Een coronatest kost 100 euro. Lochorn: „Dat kost het ook voor de verzekeraar.”

Voor bedrijven die in Duitsland moeten zijn, levert de huidige situatie de nodige problemen op. „We hebben een aantal transportbedrijven die al hun chauffeurs laten testen”, zegt Lochorn.

Hij heeft dan ook de indruk dat het niet alleen vakantiegangers zijn, die zich commercieel laten testen. ,,Veel mensen komen in hun eentje. Dan moet je toch vaak voor werk in Duitsland zijn.''

Nieuws

Meest gelezen

menu