Om de drie dagen laveloos kind in ziekenhuis

Archief DvhN

Moeite om je te concentreren. Problemen met het geheugen. Slechter leren op school. Minder hersenactiviteit.

Het zijn allemaal zaken waar jongeren – die veel en vaak drinken – last van kunnen krijgen door de alcohol. Sinds 1 januari 2014 is er een algeheel alcoholverbod voor jongeren tot 18 jaar. Geen bier, geen wijn en geen sterke drank.

Desondanks belandden afgelopen jaar 122 jongeren op de spoedeisende hulp van de acht ziekenhuizen in Drenthe en Groningen, blijkt uit cijfers die Dagblad van het Noorden opvroeg. Het alcoholverbod heeft wat dat betreft nog weinig effect gehad, want dat is niet veel minder dan in 2014. In zes van de acht ziekenhuizen in Drenthe en Groningen is het aantal laveloze kinderen dan ook niet verminderd.

Omgerekend betekent dit dat er om de drie dagen een jongen of meisje – jonger dan 18 - dronken en uitgeteld op een spoedeisende hulp in de twee provincies belandt. Ondanks die strengere wetgeving belanden er praktisch net zo veel kinderen met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis, constateerde het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK) al eerder.

Enorme gevolgen

Volgens Marjolein Bogaards van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zagen artsen in het Groninger ziekenhuis afgelopen jaar 21 jongeren met alcoholvergiftiging – vijf meer dan in 2014. ,,Van een stijgende trend is geen sprake. Ook niet van een daling. Al jaren schommelt het cijfer van comazuipers rond de twintig.'' Bogaards hecht er aan om te zeggen dat het UMCG jaarlijks 35.000 patiënten bij de spoedeisende hulp ziet.

Dat is een terechte nuancering. Tegelijkertijd kunnen de gevolgen van overmatig alcoholgebruik op zo'n jonge leeftijd enorm zijn. Dat de gevolgen enorm kunnen zijn, dat wordt door bijvoorbeeld ouders steeds beter onderkend, stelt kinderarts Gieneke Gonera van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. ,,Ik zie een verschuiving. Vroeger wilde men nog wel eens zeggen: ach, wat maakt dat nou uit. Deden wij vroeger ook. Maar nu is er steeds meer het besef dat alcohol niet goed is voor de ontwikkeling.''

Het Martini Ziekenhuis in Groningen kreeg net zoveel jongeren binnen die te veel hebben gedronken. In dat ziekenhuis is de afgelopen jaren een stijging te zien. Ook opvallend is dat er veel meer meisjes worden binnengebracht dan jongens. Dat past in het landelijke beeld, schetste het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde eerder al.

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft sinds drie jaren een heuse alcoholpoli. Bij het WZA vindt intensieve begeleiding plaats, zegt kinderarts Gonera. Ouders worden soms gevraagd om met de telefoon een foto of filmpje te maken van hun laveloze kroost. Dit mogen verpleegkundigen of artsen zelf niet doen. Als de kinderen later weer bij zijn gekomen, kunnen ze worden geconfronteerd met die beelden. ,,Dan komt dat wel extra aan.''

Alcohol en effect op hersenen

  • Het deel van de hersenen, verantwoordelijk voor redeneren en plannen en zelfbeheersing, is in de pubertijd nog volop in ontwikkeling. Hersenen ontwikkelen zich tot 24 jaar.
  • Een belangrijk hersengebied voor leren en geheugen is de hippocampus. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die veel drinken een kleinere hippocampus hebben.
  • Het drinken van alcohol zorgt voor minder witte stof in de hersenbalk hebben. Witte stof is de isolerende laag om de zenuwen. Minder witte stof kan een negatieve invloed hebben op denken en geheugen.
  • Hersenactiviteit bij jongeren die veel alcohol drinken is veel minder. Hersenactiviteit kan gemeten worden door concentratie zuurstof in het bloed. Jongeren met alcoholproblemen hebben bij bepaalde geheugentesten lagere zuurstofconcentraties in de hersenen dan jongeren die niet of bijna nooit alcohol drinken.
  • Uit onderzoek blijkt dat jongeren met alcoholproblemen slecht scoren op geheugentests en op tests die leren en ruimtelijk inzicht meten.

 

Via Trimbos Instituut, Jellinek en uwkindenalcohol.nl

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu