Ombouw theater Molenberg tot cultuurhuis kost Delfzijl meer dan verwacht

Een ombouw van theater De Molenberg tot cultuurhuis kost veel meer dan de 3 miljoen die de gemeenteraad van Delfzijl daarvoor opzij heeft gezet. Waarschijnlijk blijft het daarom bij een onderhoudsbeurt.

Dat blijkt uit een toekomstverkenning die dinsdag in beslotenheid is gepresenteerd aan de gemeenteraad en de gebruikers van de Molenberg: het theater, kunstencentrum Ivak en de bibliotheek.

Eerder dit jaar werd een verbouwing tot cultuurhuis al begroot op 4 miljoen euro. Nadere studie wijst nu echter uit dat dat in de praktijk zal uitkomen op 8,3 miljoen.

‘Cultuurhuis’ wacht tot na herindeling

De financiële positie van Delfzijl staat zo’n mega-investering de komende jaren niet toe. Tenzij de gemeenteraad elders zwaar wil bezuinigen, gaat het idee van een Cultuurhuis voorlopig de koelkast in tot na de voorgenomen herindeling met buurgemeenten Appingedam en Loppersum, per 2021.

Waarschijnlijk valt de gemeente daarom terug op plan B: een opknapbeurt waarmee het theatercomplex nog tien jaar vooruit kan. Die keus is echter aan de raad. Bij de vaststelling van de begroting in november komt het college met een concreet voorstel.

Twee smaken, één (veel) te duur

Er zijn ‘twee smaken’, stelt cultuurwethouder Hans Ronde (VVD). Het cultuurhuis dat de raad van de Molenberg wil maken valt niet te realiseren voor de 3 miljoen die daarvoor is gereserveerd. Een opknapbeurt kan wel binnen dat budget, maar daarmee heeft Delfzijl nog geen cultuurhuis.

Om De Molenberg nog tien jaar in bedrijf te houden, moet er nog heel wat gebeuren. Het complex, gebouwd in de jaren zeventig met het aanpalende party- en bowlingcentrum De Bolder, is op veel punten sterk verouderd en toe aan een ‘update’.

Regen op podium bij voorstelling

Dieptepunt was vorig jaar een voorstelling van cabaretier Guido Weijers die moest worden afgebroken omdat de regen op het podium lekte. Theaterdirecteur Daniël Wever pleit daarom al tijden voor een grondige onderhoudsbeurt als een ombouw tot cultuurhuis financieel niet uit kan.

Voor 1,5 miljoen kunnen in ieder geval de meest urgente aanpassingen worden gerealiseerd. Zo is de ‘trekkenwand’, de hijsinstallatie voor decorstukken, aan vervanging toe. Ook andere theatertechnische wensen, zoals een betere akoestiek en geluidsisolatie, kunnen bij een opknapbeurt worden opgepakt.

Nieuws

Meest gelezen

menu