De omgevallen telescoopkraan bij Ikea Groningen wordt woensdagmiddag overeind getild, maar blijft nog wel paar dagen staan. Over de oorzaak is nog niks bekend

De omgevallen kraan bij de IKEA. Foto: Rick ten Cate/ProNews

De telescoopkraan die dinsdag is omgevallen bij het Ikea-filiaal aan de Sontweg in Groningen, blijft nog zeker twee dagen liggen. Dat zegt directeur Roel van der Heide van Schot Verticaal Verhuur, waar de kraan gehuurd is.

In overleg met de eigen fabriek en ingenieursafdeling gaat het verhuurbedrijf uitzoeken hoe de telescoopkraan van de grond moet komen. Het gevaarte weegt ongeveer honderd ton. „Daar is een hijsplan voor nodig,” zegt Van der Heide. „Het is niet een ding wat je zo weer overeind zet.”

Hij verwacht dat tegen vandaag eind van de middag de kraan weer overeind staat. Maar dan is het de vraag of de kraan al kan worden verplaatst. „Na het overeind zetten moeten we eerst inventariseren wat er allemaal kapot is. Anders kunnen we de kraan mogelijk niet mobiliseren. Ik verwacht dat het al met al wel twee dagen duurt voor de kraan daar weg is.”

Hoe kon de kraan vallen?

Over de oorzaak van de vallende kraan is nog steeds weinig bekend. Wel weet Van der Heide dat het ongeluk is gebeurd tijdens het opbouwen van de kraan. „We zijn gebeld voor de installatie van een warmtepomp. Maar tijdens het opbouwen van de kraan is deze al omgevallen.” Een klein wonder dus, dat er geen gewonden zijn gevallen. „Je mag altijd blij zijn dat er geen gewonden zijn,” zegt Van der Heijden. „Het werken met een kraan is altijd risicovol.”

Het bedrijf stelt een onderzoek in naar de toedracht van de val. Bij dit onderzoek helpt een extern bedrijf. Het is voor Van der Heide tijdens zijn twintigjarige loopbaan bij het het verhuurbedrijf de eerste keer dat hij te maken krijgt met een omgevallen kraan. „Maar het bedrijf bestaat al veel langer, dus mogelijk is het al vaker gebeurd. Dat weet ik niet. Maar in ieder geval niet toen ik er werkzaam was.”

Nieuws

menu