Omgeving Meerweg langs Paterswoldsemeer wordt in 2021 ecologische zone en deel van Natuurnetwerk Nederland

Het Paterswoldsemeer. Foto: Archief/ Corné Sparidaens

De omgeving van de Meerweg aan de oostzijde van het Paterswoldsemeer wordt in 2021 ingericht als ecologische zone die moet helpen de natuur tussen het Leekstermeer en het Zuidlaardermeer te verbinden. Het Paterswoldsemeer wordt daarmee onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland.

Een nieuwe watergang verbindt straks het gebied rond de Drentsche Aa met het Paterswoldsemeer, zo laat een woordvoerder van de provincie Groningen weten.

,,Daardoor kunnen dieren gemakkelijker van het ene naar het andere gebied en wordt er schoon beekwater uit de Drentsche Aa naar het Paterswoldsemeer aangevoerd. De inlaat van minder schoon water uit het Noord-Willemskanaal wordt daarmee zoveel mogelijk voorkomen.”

Twee nieuwe bruggen

Voor het verkeer worden over de Meerweg twee nieuwe bruggen gebouwd. Een voor fietsers en wandelaars en een voor auto’s. Onder de bruggen wordt een faunapassage aangelegd: de verbinding van het Paterswoldsemeer met de Drentsche Aa en polders het Oosterland en Lappenvoort. Het gebied rond de verbinding wordt natuurvriendelijk ingericht, met onder meer poelen, sloten, struikgewassen, riet, gras en moerasvegetatie.

Hoornsedijk

In 2021 start ook de inrichting van een deel van het Natuurnetwerk langs de Hoornsedijk, waar waterschap Noorderzijlvest een nieuw gemaal en een zogenaamd ijzerzandbassin aanlegt. ,,Dit bassin filtert het polderwater waardoor er minder voedingstoffen in het meer komen en de waterkwaliteit verbetert.”

Informatieavond 8 oktober

Op 8 oktober organiseren de provincie Groningen, waterschap Noorderzijlvest en Meerschap Paterswolde een informatieavond over de inrichtingsplannen. Naar verwachting starten de werkzaamheden in de loop van 2021. De Europese Unie draagt bij in de kosten van de inrichting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu