Omikron rukt sneller op in Groningen en Drenthe: nu op 14 procent

Een laborant onderzoekt monsters van een virus. Foto: Geert Job Sevink

De omikron-variant van het coronavirus rukt sneller op in Groningen en Drenthe dan verwacht. Het UMCG heeft in 14 procent van de onderzochte monsters omikron aangetroffen.

Medisch microbioloog Bert Niesters van het UMCG voorspelde afgelopen weekeinde nog dat eind deze week zo’n 10 procent van het aantal besmettingen in het Noorden omikron zou zijn. ,,Het gaat dus sneller dan ik had gedacht’’, zegt Niesters. ,,Ik verwacht volgende week wel op 30 procent te zitten en begin januari toch wel de helft als het zo doorgaat.’’

In Amsterdam al 48 procent

Het UMCG onderzoekt monsters van testresultaten uit Groningen en Drenthe in opdracht van het RIVM. Het rijksinstituut maakt op zijn website ook cijfers bekend van laboratoria in de regio’s Amsterdam en de labs SALTRO en Synlab . In de regio Amsterdam is inmiddels bij 48 procent van de monsters omikron aangetoond. Bij SALTRO dat vooral in Utrecht locaties heeft gaat het om 12 procent. SYNLAB met locaties in Rotterdam, Brabant en België vond omikron bij 23 procent van de besmettingen.

Volgens het RIVM is omikron intussen ook in het rioolwater gevonden.

Nieuws

Meest gelezen

menu