Omikron rukt verder op in Drenthe en Groningen: nu op 29 procent

Een laborant onderzoekt monsters van een virus. Foto: Geert Job Sevink

De omikron-variant van het coronavirus rukt verder op in Groningen en Drenthe. Het UMCG heeft de afgelopen dagen in 29 procent van de onderzochte monsters omikron aangetroffen.

Medisch microbioloog Bert Niesters van het UMCG voorspelde het afgelopen weekeinde nog dat eind deze week zo’n 10 procent van het aantal besmettingen in het Noorden omikron zou zijn. Dat percentage liep sneller dan verwacht op tot 14 procent en ligt nu dus al op 29 procent. ,,Het is niet tegen te houden”, meldt Niesters.

Het UMCG onderzoekt monsters van testresultaten uit Groningen en Drenthe in opdracht van het RIVM. Het rijksinstituut maakt op zijn website ook cijfers bekend van laboratoria in de regio’s Amsterdam en de labs SALTRO en Synlab .

Amsterdam

De omikronvariant is in Amsterdam al de meest voorkomende variant van het coronavirus, bleek eergisteren. Volgens de meest recente steekproef van de GGD en Amsterdam UMC bevatte 59 procent van een partij testmonsters die dinsdag werd onderzocht de extra besmettelijke variant, die zich razendsnel verspreidt. In totaal ging het in 63 van de 106 onderzochte positieve coronatesten om omikron.

Nieuws

Meest gelezen

menu