Accountantsbureau waarschuwt: Ommelander Ziekenhuis balanceert financieel op het randje

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen presteert volgens accountants financieel zo slecht dat het voortbestaan op het spel staat. Foto: OZG

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen presteert volgens accountantsbureaus financieel zo slecht dat het voortbestaan op het spel staat. Het UMCG en andere financiers hebben eerder al aangegeven dat het ziekenhuis hoe dan ook overeind moet blijven.

Het Ommelander Ziekenhuis wordt in een rapport van accountantsbureau BDO over de financiële situatie van alle Nederlandse ziekenhuizen genoemd als enige ziekenhuis waar een reële kans op een faillissement is. Huisaccountant KPMG van het ziekenhuis heeft een waarschuwende verklaring afgegeven in de jaarrekening over 2019. Volgens KPMG is de continuïteit van het ziekenhuis in gevaar als de financiële resultaten niet verbeteren. Dat speelde nog voordat de coronacrisis nieuwe gaten sloeg in de begroting.

Fusieziekenhuis

Het OZG is een fusie van de inmiddels gesloten ziekenhuizen in Delfzijl en Winschoten en betrok in 2018 nieuwbouw in Scheemda. Om die nieuwbouw te betalen heeft het leningen van in totaal 88 miljoen euro gekregen van de provincie, banken, het UMCG en technologieconcern Siemens. Voorwaarde was wel dat het OZG een onderdeel werd van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het is inmiddels een dochteronderneming van het UMCG.

De afgelopen jaren heeft het nieuwe ziekenhuis verlies geleden. Over 2019 was het negatieve resultaat 2,3 miljoen euro. In de jaarrekening staat dat het betrekken van de nieuwbouw in 2018 wel op bedrijfseconomisch verantwoorde wijze is gebeurd. Maar het was van belang dat in het jaar erna de beoogde financiële resultaten gehaald zouden worden. Dat is niet gelukt, is in de jaarrekening te lezen. ,,Deze businesscase wordt op dit moment niet gerealiseerd’’, staat in het jaarverslag.

Herstelplan van bestuur

Bestuurders Hennie Sanders en Bas Wallis de Vries lieten in juli weten dat zonder de coronacrisis het OZG dit jaar weer winstgevend zou moeten zijn. Het bestuur heeft een herstelplan klaarliggen dat voor 1 november rond zou moeten zijn. Het UMCG en zorgverzekeraar Menzis lieten eerder ook weten dat wat hen betreft het OZG onmisbaar is, en de continuïteit dus niet in gevaar mag komen. Het UMCG wil op dit moment niet reageren, behalve dat het verbeterplan een zaak van het OZG zelf is.

Nieuws

Meest gelezen

menu