Kamers in Groningen worden steeds vaker studio's en tuinen worden dichtgemetseld. Bewoners van de Indische buurt zijn er klaar mee. 'Pas op de plaats met vergunningen'

Huizenbezitters vragen steeds meer vergunningen aan voor het omzetten van (studenten)kamers in studio’s. Omwonenden in de Indische buurt in Groningen vrezen overlast bij uitbreiding van panden in achtertuinen.

Huizen aan de Bankastraat krijgen vergunning voor het bouwen van aanbouw in achtertuin en dakterras.

Huizen aan de Bankastraat krijgen vergunning voor het bouwen van aanbouw in achtertuin en dakterras. Foto: Corné Sparidaens

Stichting Kop Indische buurt nodigde wijkwethouder Carine Bloemhoff (PvdA) uit om met eigen ogen te zien waar de ‘verstudiorisering’ in hun wijk toe leidt. ,,Ze schrok van de aanblik van bouwsels in de tuinen’’, zegt Lejo Siepe, woordvoerder van de stichting en bewoner van de Riouwstraat.

Volgens Siepe heeft de schrik van de wethouder nog niet geleid tot beperkende maatregelen. De omwonenden stellen dat op het dak van de nieuwe uitbouw gefeest wordt en het geluid royaal tegen omliggende panden kaatst. ,,We hadden gehoopt dat de gemeente pas op de plaats zou maken met het verstrekken van vergunningen. Dat is niet het geval.’’

Buurt zoekt steun bij politiek

De Stichting Kop Indische buurt die de belangen behartigt van bewoners aan de Bankastraat, Riouwstraat en Billitonstraat, volgt met argusogen de bouwactiviteiten. Reden om met een brandbrief opnieuw alarm te slaan bij de politiek. De Socialistische Partij (SP) heeft het stadsbestuur om opheldering gevraagd. De SP vindt dat de gemeente ‘pandjesbazen en beleggers’ niet zo de vrije hand moet geven.

Verhuurders hebben aangevoerd dat ze met de aanpak van hun panden het wooncomfort verbeteren. Ze wijzen erop dat het aantal studenten daalt, omdat kamers worden vervangen door iets grotere studio’s. De gemeente ziet ook voordelen. ,,We willen de groei van nieuwe kamers afremmen en de kwaliteit in de bestaande particuliere kamerverhuurmarkt verbeteren’’, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Steeds vaker ombouw studentenkamers

Uit de cijfers van de gemeente blijkt dat het aantal verleende vergunningen om onzelfstandige kamers te verbouwen naar zelfstandige wooneenheden (studio’ s), ieder jaar stijgt. Vanaf september 2016 tot en met 2020 zijn 167 vergunningen verstrekt. In totaal zijn 687 onzelfstandige kamers omgezet naar 479 zelfstandige wooneenheden. Cijfers van 2021 zijn nog niet beschikbaar. Het ziet er naar uit dat het ook hier om vele tientallen gaat. Vergunningen zijn bovengemiddeld vaak aangevraagd voor panden in de Korrewegwijk (30x), de Schildersbuurt (16x) en de Binnenstad (16x). Specifieke cijfers over de Indische buurt heeft de gemeente niet.

,,Op papier heb je dan minder studenten per pand, maar als je in de binnentuinen bouwt en studenten met hun vriend of vriendin in de studio gaan ‘hokken’, schiet je er als buurt weinig mee op’’, zegt SP-raadslid Wim Koks. Hij neemt de klachten van bewoners die vinden dat ‘pandjesbazen’ onnodig druk leggen op de leefbaarheid in hun buurt, zeer serieus.

Woningbezitters kunnen voor een studio, waarbij de huurder een eigen keukenblok en voordeur of opgang heeft, meer geld vragen. Door de ombouw maken ze hun pand ook interessanter voor andere doelgroepen dan alleen studenten. De vele aanvragen hebben ook te maken met de nieuwe omgevingswet die op 1 januari 2022 van kracht is. Daarin hebben de omwonenden bij vergunningaanvragen van huizenbezitters straks een iets steviger positie. Een aanvrager moet zich actief in verbinding stellen met omwonenden en zich meer gelegen laten liggen aan hun belangen.

 

‘Toch weer nieuwe vergunningen’

De SP heeft geen goed woord over voor de passieve houding van de gemeente. ,,We kennen de problemen uit de Schildersbuurt, Korrewegwijk, Oranjewijk, Rivierenbuurt en vele andere buurten. Telkens is het patroon hetzelfde. Er worden toch weer nieuwe vergunningen verstrekt en er komen nieuwe verhuurpanden bij’’, aldus SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. Zijn partij vindt dat het stadsbestuur met een beter verhaal moet komen om de problemen aan te pakken en op te lossen. ,,Wat ons betreft laten we de vergunningen voor kamerverhuur zo snel mogelijk vervallen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu