Omwonenden Haren ongerust over 'coronahotel' voor asielzoekers

Het voormalig Nescio Hotel in Haren. Foto: Google Street View

Omwonenden van het voormalige Nescio Hotel in Haren maken zich zorgen over de plannen voor een tijdelijke quarantainecentrum voor asielzoekers met een coronabesmetting.

Dat schrijven de bewoners van omliggende appartementencomplexen en een woonzorgcentrum in een gezamenlijke brief aan het Groningse gemeentebestuur. De seniore bewoners behoren allemaal tot de corona-risicogroep en zijn ongerust over hun eigen gezondheid. De gemeente had hen beter moeten informeren, vinden de briefschrijvers.

Wethouder: ‘Coronahotel is juist superveilig’

Zorgen over besmettingsrisico’s zijn echter volstrekt niet nodig, verzekerde wethouder Isabelle Diks woensdag. ,,Wij hebben strakke afspraken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gemaakt over deze opvang: het is superveilig’’, stelde zij op kritische vragen die PVV-raadslid Ton van Kesteren stelde naar aanleiding van de brief.

Het Nescio Hotel biedt straks een quarantaineplek voor maximaal honderd bewoners van noordelijke asielcentra die positief hebben getest op het coronavirus, zegt Diks. In en rond de opvang wordt een reeks maatregelen genomen om hen op het terrein te houden. Hekken rond het hotel en 24-uurs toezicht moeten voorkomen dat ze gaan rondzwerven.

VVD: ‘Bewoners strenger behandeld dan Nederlanders in quarantaine’

,,Daarmee worden deze mensen veel strenger behandeld dan de gemiddelde Nederlander met een besmetting’’, relativeert ook VVD-fractieleider Ietjes Jacobs de vrees in de buurt.

De VVD’ster - zelf ook omwonende - staat vierkant achter het plan. Het afgelegen hotel is in haar ogen juist uitermate geschikt als quarantainecentrum. ,,Van de positief geteste Nederlanders 20 procent houdt zich niet aan de quarantaine-eisen: die lopen gewoon in de supermarkt. Dat is hier niet aan de orde.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu