Omwonenden Nedmag Veendam: 'Jaag de Veenkoloniën niet naar de verdoemenis en stop zoutwinning'

De magnesiumzoutfabriek van Nedmag in Veendam. Foto: Archief DvhN

Omkering van de bewijslast moet niet alleen gelden bij gas-, maar ook bij zoutwinning. Zeker in de omgeving Veendam, waar de bodemdaling extreem is.

Inwoners wijzen op schade aan woningen. Ze hebben geen enkel vertrouwen meer in Nedmag, dat magnesiumzout uit de grond haalt en iedere verantwoordelijkheid voor schade van de hand wijst. Dit voorjaar was er een grote lekkage in een zoutwinningsput. Nedmag raakte 40 miljoen liter dieselolie kwijt.

,,De ondergrond is onherstelbaar verwoest. De bodemdaling nekt ons. We gaan met het boerenland op en neer’’, zegt Jakoba Gräper-Niemeijer.

Minister Eric Wiebes: zoutrechten zijn niet gelijk aan gasrechten in Groningen

Onmogelijke situatie

Volgens Gräper, die zelf ook scheuren in haar woning heeft, is er nog steeds geen allesomvattend rapport over de grote lekkage naar buiten gebracht. ,,Het is een onmogelijke situatie’’, zei ze in Provinciale Staten. SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar vindt dat Nedmag bij iedere melding moet aantonen dat de schade niet door zoutwinning wordt veroorzaakt.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vindt dat niet nodig. Hij zei maandag in de Tweede Kamer: ,,De zoutrechten zijn niet gelijk aan gasrechten in Groningen, want dat is een superieure positie. Die is ook verdiend en volkomen logisch. Daarmee heeft deze groep gedupeerden meer waarborgen. Daar hebben wij voor gekozen.’’

De minister ontraadde een motie van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer die opriep gedupeerden van zout- en gaswinning hetzelfde te behandelen.

Beklemmend beroep

Gräper deed een klemmend beroep op de provincie. ,,U heeft 50 procent van de aandelen van de NOM, de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij in Noord-Nederland, in handen. De NOM is op haar beurt mede-eigenaar van Nedmag. Laat Nedmag het zout maar ergens anders weghalen om de fabriek te laten draaien. Jaag de Veenkoloniën niet naar de verdoemenis.’’

Schade melden bij Nedmag doen omwonenden niet meer. Gräper: ,,Dat proces hebben we acht jaar geleden al tevergeefs doorlopen. We zijn gestopt en dan zegt Nedmag: we hebben geen schadegevallen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu