Omwonenden en omgeving windpark Oostpolder in de Eemshaven worden jaarlijks met 275.000 euro extra gecompenseerd

Een windmolen met een Lagerwey-mast wordt opgebouwd in de Eemshaven. Foto: Archief DvhN/Jan Zeeman Foto: Jan-Zeeman

Initiatiefnemers van windpark Oostpolder stellen een extra bijdrage van 275.000 euro per jaar voor de omgeving beschikbaar. Provincie Groningen en initiatiefnemers zijn dit bedrag overeengekomen als alternatief voor de dorpsmolens, die er, in tegenstelling tot wat in 2017 werd afgesproken, niet komen.

In de samenwerkingsovereenkomst die provincie en initiatiefnemers (Waddenwind, RWE en Gijzenberg) in 2017 met elkaar sloten stond dat 10 procent van het windpark beschikbaar zou worden gesteld voor dorpsmolens. Dat is niet gebeurd, schrijft de provincie in een persbericht.

‘Gezien deze dorpsmolens niet tot stand zijn gekomen, zijn de betrokken partijen overeengekomen de omwonenden van het windpark een extra financiële compensatie te geven.’

De 275.000 euro per jaar komt bovenop de 1.050 euro per Megawatt die elke initiatiefnemer van een nieuwe windturbine in de provincie Groningen verplicht is bij te dragen aan een gebiedsfonds: voor windpark Oostpolder komt dat neer op jaarlijks bijna 100.000 euro.

Voor omwonenden en projecten in de Eemshaven

Het gebiedsfonds is bedoeld voor omwonenden en voor projecten in het gebied van de Eemshaven: van Valom tot aan Polen. Het plan is dat het gebiedsfonds in beheer komt van de hiervoor opgerichte Energie Coöperatie Oudeschip & Omstreken (ECOO).

80 procent voor omwonenden

Het lidmaatschap van ECOO, in juni 2018 opgericht, staat open voor iedereen die binnen een afstand van 1.500 meter rondom de windparken in de Eemshaven woont. Van het totaal beschikbare bedrag wordt 80 procent rechtstreeks uitgekeerd aan de omwonenden. Het overige deel wordt door ECOO in overleg met de leden gebruikt voor investeringen in duurzame energieprojecten.

Eind 2021 in bedrijf

Windpark Oostpolder is in aanbouw en bestaat uit 21 windturbines (totaal opgesteld vermogen 94,5 Megawatt). Het windpark zal naar verwachting eind 2021 in bedrijf zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu