Actievoerders vragen sloopvergunning aan voor Lopster gemeentehuis

Actievoerders onder de naam de OnVeiligheidsregio willen dat het Lopster gemeentehuis wordt gesloopt. Ze hebben een sloopvergunning aangevraagd.

„Wij van de OnVeiligheidsregio vinden het een kwalijke zaak om het gemeentehuis te willen verstevigen voor pak ‘m beet 3 miljoen euro”, schrijft de groep in de bijgevoegde brief die is ondertekend door Peter Vaillant.

De OnVeiligheidsregio stelt dat het versterken van het gebouw onnodig is. De groep denkt dat het pand na de samenvoeging van de gemeenten in 2021 overbodig is. „Het is een geld verspillend project.”

Sloopvergunning

De actievoerders hebben daarom een sloopvergunning ingediend bij de werkorganisatie DEAL, bestaande uit de gemeente Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Eemsmond maakte eerder ook deel uit van de werkorganisatie, maar die gemeente valt inmiddels onder het Hogeland.

Met de sloop, stellen de actievoerders, worden allerlei problemen opgelost: het onveilige gebouw bestaat niet meer en er wordt geld bespaard.

Niet bekend

Burgemeester Hans Engels van Loppersum denkt daar anders over.

„Er is nog helemaal niet bekend wat er met het gemeentehuis gebeurt na de herindeling. Het pand heeft een publieke functie, is geïnspecteerd en het moet versterkt worden.”

Beweegredenen

De burgemeester gaat volgende week met Peter Vaillant, de ondertekenaar van de aanvraag, praten.

„Het is een opvallend signaal en ik neem het zeker serieus. Ik ga met de initiatiefnemers in gesprek. Ik ben benieuwd naar de beweegredenen.”

Bouwkundig versterkt

Het gemeentehuis, dat nog maar twaalf jaar oud is, wordt bouwkundig versterkt. Vanaf 12 maart gaat de schop de grond in. Ambtenaren van de gemeente Loppersum die tijdens de versterking last hebben van de werkzaamheden, kunnen terecht in een voormalige pastoriewoning aan de Hogeweg in Loppersum.

Het pand wordt versterkt door middel van base isolation. Daarbij worden schokdempers gebruikt om de energie van aardbevingen te absorberen. Naar verluidt kost de operatie zo’n 4 miljoen euro. Zowel de NAM als de gemeente hebben dit bedrag niet bevestigd.

Nieuws

Meest gelezen

menu