Onafhankelijke Raadsman: 'Maak einde aan de gas-chaos'

Leendert Klaassen

Onzekerheid over versterking van huizen, een gevoel van onveiligheid en een wijdverbreid wantrouwen. Er moet een einde komen aan de gas-chaos.

Dat stelt de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning Leendert Klaassen in zijn jaarrapportage over 2018, die dinsdag is gepubliceerd. Klaassen spreekt van een on-Nederlandse situatie.

,,Schadeafhandeling en versterking van huizen in Groningen heeft het afgelopen jaar grotendeels stilgelegen. Dit heeft een grote impact op de Groningers. Mensen maken zich zorgen over hun veiligheid en worden geraakt in de kern van het bestaan: hun thuis.''

Nieuwe schademeldingen

De Raadsman wijst op het opschorten van de afhandeling van nieuwe schademeldingen en het langzaam op gang komen van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). ,,De laatste maanden gaat het gelukkig beter, al wacht de helft van de 22.000 schademelders nog steeds op een eerste afspraak. Voor de betrokkenen is het wrang dat de overheid niet in staat is gebleken de schadeafhandeling snel en soepel over te nemen."

,,Tegelijkertijd'', vervolgt Klaassen, ,,moeten nog zo'n 650 oude dossiers van NAM worden afgewikkeld via de Arbiter Bodembeweging. Dat gaat niet altijd goed. Ik zie situaties waarin nog anderhalf jaar met NAM moet worden gesoebat over de uitspraak van de Arbiter. NAM moet beter haar best doen de uitspraken van de Arbiter vlot en adequaat op te volgen.''

Grote onzekerheid

De Onafhankelijke Raadsman noemt 2018 een jaar van de grote onzekerheid. ,,Mensen die al in een versterkingstraject zaten kregen opeens te horen dat het mogelijk niet meer door zou gaan. Dat heeft veel leed veroorzaakt.''

Daar komt volgens hem nog bij dat de nieuwe versterkingsaanpak nog moet los komen. Klaassen: ,,Ook hier geldt dat er beloftes werden gedaan over snelle duidelijkheid, maar die zijn niet nagekomen. Bijna niemand weet momenteel wat er concreet met zijn of haar huis gaat gebeuren en wanneer. Dat vreet aan mensen. Er moet dan ook snel duidelijkheid komen voor de individuele bewoners."

In zijn jaarrapportage spreekt Klaassen ook over wantrouwen. ,,Het lange wachten doet het vertrouwen in Groningen niet goed. En ik geef de mensen geen ongelijk. Groningen heeft jarenlang gas geleverd aan Den Haag, het is nu tijd dat Den Haag teruglevert aan Groningen."

Lees hieronder de volledige rapportage van de Onafhankelijke Raadman Gaswinning:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu