Onder Winschoten en Veendam wordt volop zout gewonnen. Zijn de de zoutcavernes na de gasbevingen het volgende hoofdpijndossier in Groningen? Bewoners zijn bezorgd over de veiligheid

In Nederland halen zoutbedrijven jaarlijks 7 miljoen ton zout uit de bodem van Overijssel, Groningen en Friesland. Ondanks twijfel van staatswege over de veiligheid geeft Den Haag nieuwe zoutwinningsvergunningen af. Hoe veilig is wonen boven een zoutcaverne?

Tineke Raap en Harm Vos van de stichting Mijn en Dijn Belang bij de zoutcaverne aan de Ontsluitingsweg in de buurtschap Tranendal bij Winschoten. Deze caverne moet worden afgesloten maar het zoutbedrijf heeft geen idee hoe dat het beste kan.

Tineke Raap en Harm Vos van de stichting Mijn en Dijn Belang bij de zoutcaverne aan de Ontsluitingsweg in de buurtschap Tranendal bij Winschoten. Deze caverne moet worden afgesloten maar het zoutbedrijf heeft geen idee hoe dat het beste kan. Foto: Huisman Media

Nederlands zout wordt gewonnen uit ondergrondse cavernes, grote holle ruimtes in uiteenlopende soorten en maten, maar vaak van duizelingwekkende grootte. Onder Twente liggen honderden zoutcavernes ter grootte van voetbalstadions, bij Winschoten wordt zout gedolven uit diepe cilindervormige putten waarin met gemak drie gestapelde Eiffeltorens zouden passen.